PRIOPĆENJE ZA TISAK

 

Zagreb, 11.6.2002.

NEZAMJENJIVE ZVIJEZDE

Račan je prevario Paragu, ali europske političare iz Bruxellesa premijer Hrvatske neće moći prevariti jer prijevara nije dio demokracije

Predsjednik Sabora, Zlatko Tomčić (HSS) pohvalio je ispravnu i hrabru odluku izbornika hrvatske nogometne reprezentacije o smjenjivanju “nezamjenjivih zvijezda” Šukera i Prosinečkog i uvođenju u igru glavnog strijelca nacionalne nogometne lige koji je Hrvatskoj na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Japanu donio pobjedu protiv Italije. Tomčićeva izjava bila bi u redu kada bi princip smjenjivanja nezamjenjivih primijenio na sebi i svom koalicijskom partneru Ivici Račanu (SDP), jer se upravo njih dvojica godinama ponašaju kao nezamjenjive zvijezde hrvatske političke arene. Umjesto da odu na rezervnu klupu kako bi Hrvatska konačno mogla anulirati veliku nezaposlenost i reformirati hrvatsko pravosuđe, oni se ponašaju upravo kao Ćiro Blažević i njegove “zvijezde”. Sve u svemu, i jedna i druga “nezamjenjiva zvijezda” slabo sjaje, posebno nakon dana 3. siječnja 2000. godine.

Glede reforme hrvatskog pravosuđa, koju je predsjednik Vlade Ivica Račan pompozno najavio neki dan u Washingtonu, ona za Tuđmanovog nasljednika predstavlja gorku nuždu jer ga je Europska Unija sa pravom ucijenila da neće primati državu čiji su političari i javni službenici skloni korupciji, a čije državno odvjetništvo i sudstvo ne funkcionira kako treba, odnosno funkcionira kao za vrijeme bivše Jugoslavije. Pošto će reforma u pravosuđu sada navodno početi, podsjećamo ministricu Ingrid Antičević-Marinović, da će sada doći na poziciju politike Hrvatske stranke prava 1861. koja joj je prilikom njenog dolaska na položaj prvog činovnika pravosuđa dobronamjerno ukazala kako bez korjenite reforme u svom resoru neće moći ostvariti pravnu državu, a pravni predmet “HSP” iz 1993. godine, neodvojiv dio pravne države, kojega gđa. ministrica tretira politički, te ga ne rješava, biti će prvi test da li se radi o reformi pravosuđa ili o “reformici” kakvih smo se naslušali od prve “velike” Titove reforme pedesetih godina. Račan je prevario Paragu, ali europske političare iz Bruxellesa premijer Hrvatske neće moć prevariti jer prijevara nije dio demokracije. Stoga, ako Račan više neće varati, Anto Đapić ostat će do godišnjice otimanja Hrvatske stranke prava iz rujna 1993. bez političke stranke HSP kojoj nikada nije ni bio legitimni i legalni predsjednik.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Goran Jurišić