SREDSTVIMA JAVNOG

PRIOPĆAVANJA

Zagreb, 13. 06. 2002.

Potez je na premijeru Vlade Ivici Račanu

Hoće li premijer Hrvatske Vlade Ivica Račan povući potez za smjenu članova vlade potpredsjednika Slavka Linića i ministra Ministarstva rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića, koji svojim izjavama i idejama stvaraju ideološki kaos i od siromašnog stanovništva stvaraju pokorne robove, sluge i trpljenike. Vlast prijeti siromaštvom, najavljuje da građani moraju trpjeti ideju i reforme koje je predvidio MMF i Vlada RH. Na prvom programu radija prva je bila vijest 8. lipnja da su hrvatski nogometaši pobijedili talijansku nogometnu reprezentaciju u Japanu, a druga vijest da je Slavko Linić najavio znatna poskupljenja u Hrvatskoj, svih energenata i drugih usluga, plina struje, što svakako povlači za sobom i mnoga druga poskupljenja. Čula se i izjava Linića, da će ta poskupIjenja morati snositi građani. Građani Hrvatske veselili su se pobjedi, izašli na ulice, pridružili se slavlju pobjede ne znajući da su kao građani izgubili, da je upravo taj dan potpredsjednik Vlade Slavko Linić svim građanima zagorčio život. To se narodu u Italiji nije dogodilo. Nije ovo prvo zlo koje je ovom narodu nametnuo Slavko Linić. On je uspio izmijeniti tarifne stavove u korist bogatih - vlasnika firmi a na teret stanovništva za električnu energiju. Električna energija poskupjela je u tri navrata za samo dvije i pol godine, plin u dva navrata dok se za ostale usluge komunalija i ne zna koliko su puta poskupjeie po 20% i više, voda u tri navrata. Žalosno je da premijer Vlade Ivica Račan čak i ne primjećuje što i kako njegovi suradnici zagorčavaju život stanovništvu. Danas u Hrvatskoj košta jedan kubik plina 2,28 kuna, a ne kako to Gradska plinara tvrdi 1.79 kuna, jer oni naplaćuju 0,193498 kuna za infrastrukturu zatim 22% PDV i ako to pribrojimo netto cijeni 1,79 kuna dobivamo da jedan kubik plina košta 2,28 kuna a ne 1.79 kuna kako to tvrdi Plinara i Linić. Dok sa elektroenergetskim sustavom čine neograničenu prijevaru nekakvim izmišljenim obračunom snage što nigdje u svijetu ne postoji.

Davorko Vidović uništio je sustav zaštite umirovljenika, zatim prava iz mirovinskog sustava i radnog prava radnika što je jedan od pravih razloga da se Vidovića opozove sa dužnosti ministra. Treba tome dodati da primatelji DD nisu primili doplatak za djecu punih pet mjeseci, da rješenja o produžetku, odnosno stjecanju prava na DD leže negdje u ladicama i ne dostavljaju se korisnicima (valjda radi stjecanja kancelarijske vrijednosti), pa djeca mogu i umrijeti po brizi Davorka Vidovića. Valjda je Davorko zaboravio da je protekio više od dva mjeseca od kako je prestao rok za predaju zahtjeva korisnicima DD za produženje prava na DD, a da nitko do danas nije primio nikakvo rješenje, što znači da punih pet mjeseci nije isplaćivan DD. Postavlja se pitanje, da li taj ministar Vidović ima morala i da li se smatra odgovornim za takvo stanje ili se pridružio sudskoj praksi u Hrvatskoj, "spisi nisu zajci". Dakako, danas je valjda već i suvišno govoriti da je Vidović prevario umirovljenike na isti način kao i Nikica Valentić, da nema nikakve razlike u prevarama i obmanama umirovljenika između HDZ -a i SDP-a.

Ako je vjerovati dosadašnjim iskustvima i reagiranjima premijera Račana na neprimjerena djelovanja pojedinih dužnosnika Vlade nikome se nije ništa dogodilo, pa postoji vrlo velika mogućnost da se ništa neće dogoditi ni Liniću i Vidoviću. Naime, po svemu sudeći, oni rade i ove prljave poslove po znanju i odobrenju premijera Vlade, pa ne bi bilo korektno od premijera Račana da njegovi suradnici odgovaraju za prljave poslove koji su njemu bili poznati. Upitno je ipak zašto je ministar gospodarstva odmah drugi dan, odnosno u nedelju, izjavio da neće odmah biti poskupljenja energije, dakle, netko ne govori istinu (tko laže)?!

Dragutin Horvat, Ured za odnose s javnošću HSP 1861