PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Zagreb, 23.6.2002.

OTKAZ POLICAJCU – NEMORALAN ČIN

Nemoral se ne očitava samo u pokušaju zataškavanja gradonačelnikovog ispada i njegov “pad” na dogradonačelničku dužnost, nego i zbog toga što je policajac, koji je profesionalno obavljao svoju dužnost, dobio otkaz.

Zagreb – Fešta je, gradonačelnik si je malo popi’l i sjeo za volan. Policija zaustavlja gradonačelnika, ali gradonačelnik bježi s mjesta događaja. Policija kreće za gradonačelnikom u potjeru i ponovo ga zaustavlja. Ovaj puta nedostaje punoljetna ženska osoba iz gradonačelnikove pratnje. Policija legitimira gradonačelnika i traži provođenje alko-testa. Gradonačelnik inzistira na alko-testu, ali u svom domu (što je, očito, privilegija gradonačelnika). Alko-test pokazuje onoliko promila koliko je potrebno da se svakom vozaču, pa i gradonačelniku, na licu mjesta oduzme vozačka dozvola i isključi ga se iz prometa. Gradonačelnikovo pijanstvo dospijeva u javnost preko novina. Za raskrinkavanje gradonačelnika okrivljuje se policajca koji se “usudio” nad gradonačelnikom obaviti alko-test. Gradonačelnik zbog podosta alkohola u krvi mora dati ostavku na gradonačelničku funkciju, te postaje dogradonačelnik – neobično u demokratskim zemljama zapadne Europe.

Nemoral se, međutim, ne očitava samo u pokušaju zataškavanja gradonačelnikovog ispada i njegovog “pada” na dogradonačelničku dužnost, nego i zbog toga što je policajac dobio otkaz. Iako disciplinska komisija policije nije utvrdila da je policajac informirao javnost o gradonačelnikovom pijanom stanju (a zašto bi to uopće bio prijestup ?), policajac je dobio otkaz ugovora o radu kao policijski djelatnik u Policijskoj upravi Zagrebačkoj. Policijski načelnik, g. Babić trebao bi biti ponosan što u svojim redovima ima djelatnika kao što je, sada već, bivši gospodin policajac, jer u mnogim slučajevima dolazi do “nagodbe” između prometnog prekršitelja i policajca. Policajac ministra unutarnjih poslova Šime Lučina (SDP) postupio je ispravno, ali g. ministar nije. Policajac je umjesto otkaza trebao od grada Zagreba nedavno dobiti nagradu grada Zagreba, a za kaznu bi mu je trebao uručiti “dogradonačelnik”.

Od gospode Lučina i Babića tražimo moralne ostavke!

PREDSJEDNIK ZAGREBAČKOG ŽUPANIJSKOG VIJEĆA HSP 1861.

Goran Jurišić