Reagiranje na članak “Na prodaji oružja Hrvatska izgubila 700 milijuna dolara” objavljen u Jutarnjem listu, 24.06.2002.

Zagreb, 24.06.2002.

 

Slugansko srljanje u u NATO i euroatlantske integracije dovelo je Račanovu vladu do katastrofalnih političko-gospodarskih rezultata a Hrvatsku do gotovo potpunog gubitka političke i gospodarske suverenosti.

Najnovije otkriće “Jutarnjeg lista” da je Hrvatska na prodaji oružja, odnosno gubitku poslova sa raznim islamskim zemljama zbog jednostranog raskida ugovora o gradnji brodova sa Iranom, izgubila čak 700 milijuna američkih dolara, govori jednostavno o savršenoj nesposobnosti aktualne vlade da jasno razlikuje hrvatske strateške i gopodarske interese od međunarodnih, globalnih interesa, koji se često ne samo ne podudaraju sa hrvatskih interesima, već su im izravno suprotstavljeni.

Embargo na uvoz oružja i odgoda međunarodnog priznanja Hrvatske jasno su dokazali da novom svjetskom poretku 1991. godine nije bilo nimalo u interesu raspad Jugoslavije i nezavisnost i sloboda za nesrpske narode na Balkanu.

Račanova i Piculina kratkovidnost u ovom slučaju raskida ugovora sa Iranom dosegnula je antičke razmjere, jer ne samo što tako nisu morali a niti smjeli postupati, već su trebali znati da je upravo Iran naoružavao Hrvatsku i BIH u vrijeme velikosrpske agresije 1994. godine i embarga na uvoz oružja, slično kao što je američka vlada potajice trgovala osamdesetih godina sa Homeinijevim Iranom a goleme svote novaca od te trgovine koristila za naoružavanje antisandinističke gerile u Salvadoru, Nikaragvi i Hondurasu (afera Iran-Contragate i pukovnik Oliver North).

Nezrelost i netaktičnost ovog dvojica Republiku Hrvatsku dovodi u podanički a uskoro i ropski odnos prema međunarodnim interesima. Dovoljno se je samo prisjetiti da susjedna Slovenija, za razliku od koalicione i Tuđmanove vlade nikada nije prihvatila uništavajući diktat Međunarodnog monetarnog fonda i da srljanje u NATO u vremenu kada je prestala blokovska podjela svijeta gubi svoj raison d’eter, a da se i ne govori da je taj isti NATO zaveo dugogodišnji embargo na oružje za Hrvatsku i BIH, te se obje države nisu obranile ni oslobodile oružjem iz NATO-ovog arsenala već nekim drugim. O kakvim se tek silnim i novim izdacima radi za ispunjavanje uvjeta ulaska u NATO, kada je u pitanju osiromašena, opljačkana i prezadužena Hrvatska, suvišno je i trošiti riječi.

 

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861