Novi list: 01. 07. 2002.

VLADAJUĆE STRANKE OVAJ TJEDAN TREBAJU ODLUČITI HOĆE LI PETORICA POSTATI ČETVORICA

Račan traži podršku Tomčića za isključenje HSLS-a

Ako se s time složi Zlatko Tomčić, premijer Ivica Račan trebao bi predložiti Saboru rekonstrukciju Vlade i smjenu ministara iz HSLS-a. Predsjedništvo HSS-a o tome će presuditi u utorak

ZAGREB – U vodstvu SDP-a ima mišljenja da bi premijer Račan nakon srijede trebao predložiti trojici preostalih stranačkih partnera isključenje HSLS-a iz vladajuće koalicije, neslužbeno je jučer potvrdio našem listu dužnosnik iz SDP-a. O takvoj mogućnosti ovog tjedna izjasnit će se i vodstva HSS-a, HNS-a i LS-a, pri čemu će presudno biti mišljenje Zlatka Tomčića koji je za utorak sazvao sjednicu Predsjedništva svoje stranke.

Iako je Dražen Budiša u subotu poručio da HSLS želi ostati u koaliciji, većina njenih članica misli da bi Račanova bi vlada i bez socijalnih liberala zadržala u Saboru većinsku podršku od 76 ili 77 zastupnika, te bi mogla nastaviti svoj posao do prijevremenih ili redovitih izbora. Prema tim mišljenjima, ponašanje HSLS-a u srijedu – kada će Sabor opet glasovati o Sporazumu o Krškom – neće biti presudno za konačni zaključak, jer je ta stranka navodno potvrdila da je »iracionalni« ili »remetilački« faktor koalicije.

Upitna politička potpora

Međutim, ne postoji nikakva mogućnost da premijer predloži Saboru glasovanje o povjerenju svom zamjeniku Draženu Budiši, o čemu ovih dana nagađaju mediji. Iz vrha SDP-a našem listu je rečeno kako bi to bio pogrešan put za isključenje HSLS-a, već bi razvoj događaja bio malo drukčiji.

Za isključenje HSLS-a Račan najprije mora osigurati političku potporu trojice partnera, to više što mogućnost izbacivanja neke članice predviđa i Koalicijski ugovor. Ako bi Zlatko Tomčić, Vesna Pusić i Zlatko Kramarić pristali da nastave djelovati kao četveročlana koalicija, premijer bi mogao predložiti Saboru rekonstrukciju Vlade, tako da se razriješe ministri iz isključenog HSLS-a, a da na njihovo mjesto dođu ljudi iz stranaka spremnih podržati Vladu i njezin posao.

Potpredsjednik SDP-a Mato Arlović u subotu je izjavio da će se u srijedu, nakon glasovanja u Saboru, vidjeti hoće li Vlada za nastavak mandata zadržati natpolovičnu potporu, ili će se najesen razgovarati o izvanrednim izborima. Arlović je ovlaš spomenuo i mogućnost da Račanova vlada postane manjinska, ali je zatim uvjereno rekao kako će ona imati potporu većine od ukupno 151 zastupnika. Pritom je, nema sumnje, osim zastupnika malih stranaka i nacionalnih manjina, uračunao i neke zastupnike HSLS-a.

HSS neće lako odustati od HSLS-a

Dok se čeka izjašnjavanje Predsjedništva HSS-a, njegov šef Zlatko Tomčić u subotu je najavio da do utorka neće davati dodatne komentare. No, ipak je kazao da se koalicija još može »teoretski održati«, ali da »takvo mučenje«, što se HSS-a tiče, više ne dolazi u obzir.

Iz Tomčićeve izjave stječe se dojam da on manje razmišlja o isključenju HSLS-a, a više o tome da i HSS napusti koaliciju ako partneri u petorki budu inzistirali na »kažnjavanju« socijalnih liberala. Mnogi HSS-ovci, naime, smatraju da ni njihova stranka nema što tražiti u postojećoj koaliciji ako u njoj nema i HSLS-a – bez obzira na to što se u političkim krugovima nagađa kako je SDP prošlog tjedna »kupio« podršku HSS-a glasajući za povećanje otkupne cijene pšenice.

Po svemu sudeći, isključivanje HSLS-a iz koalicije neće lako proći, barem kad je riječ o HSS-u. No, HSLS-u to ne bi teško palo, jer su se vremena primijenila, a Vladi sve više pada ugled. Većina socijalnih liberala procjenjuje da bi im isključenje iz koalicije bio dobrodošao potez kojeg bi oni sami ionako morali učiniti – prije ili kasnije, radi poboljšanja ugleda među biračima.

Branko PODGORNIK