Vjesnik: 01. 07. 2002.

Zašto se na Prisavlju zatvaraju dućani?

BRANKO VUKŠIĆ

Nikad mi nije bilo jasno niti mi je ikad itko uspio objasniti zbog čega HTV-ovi novinari krajem lipnja gase svoje emisije i odlaze na godišnji odmor dulji od onog koji imaju sveučilišni profesori, pučkoškolski učitelji ili glumci koji, istina, zatvaraju matične teatre, ali nastavljaju sezonu ili na Opatovini, ili u Dubrovniku, ili u Splitu. Ne svi, nego samo ponajbolji. Ponajbolje, pak, prisavske zvijezde srpanj, kolovoz, često i rujan, a ponekad i dobar dio listopada, odmaraju, hvataju zrak, sunčaju se te, kako to rado kažu, pune baterije. Većina ih, dakako, nikad i ne napuni. Možda energijom da, ali idejama uglavnom ne.

Eto, s »TV dvobojem« se oprostila i Ana Jelinić, kao da, primjerice, ta emisija ne bi mogla ići i za vrijeme dvaju vrućih ljetnih mjeseci. S Jelinićkom u srpnju, a Hloverkom Novak Srzić u kolovozu. Zašto »TV dvoboj« gasiti? Zato što će zamrijeti politički život? Neće, bez brige. Ako slučajno i zamre, dovoljno je problema u gospodarstvu ili u turizmu oko kojih se svaku večer neistomišljenici mogu verbalno sukobljavati.

Dućan je na neko vrijeme zatvorio i Siniša Svilan priredivši u posljednjoj ovosezonskoj emisiji malu retrospektivu već objavljenih reportaža. Suvišno i, što priliči jednoj od najeksponiranijih prisavskih zvijezda, narcisoidno. Tim više što je ficlekima, bez ikakve poante, Svilan samo podsjećao kao da je riječ o Oscarima nagrađenim filmovima, a ne reportažama njegovih novinara. Glamour je bio toliko zbrčkan i s takvim rezom između retrospektivnog i novog dijela da nisam shvatio jesu li tri egzibicionista - Davor Gobac, Sandi Cenov i Davor Dretar Drele - premijerno uronjeni u kadu ili je i to po Svilanu antologijska reportaža (ne znam o čemu) koju gledatelji trebaju ponovno prežvakati. Da je gledate i deset puta, teško da ćete shvatiti što je autor htio reći, jer je Gopcu, Sandiju i Dretaru voda isprala misli, a pjena prekrila kreativnost. Toliko ničega treba uroniti u vodu i nikad mu ne dati da ispliva na televizijsku površinu. Ipak, bez obzira na taj i neke slične Svilanove promašaje, te zablude poput Goge Biondine, Glamour ima svoje mjesto u HTV-ovu programu. I u jesenskoj, i u proljetnoj, ali i u ljetnoj shemi, kada ta emisija - u usporedbi sa svim drugim - ima itekakva smisla.

Oprostio se od gledatelja »Brisanim prostorom« i Goran Milić. Bog zna je li taj oproštaj trajni ili tek ljetni, jer je Jasna Ulaga Valić još uvijek puna ambicija zbog kojih je spremna Milića - ma koliko god mi trubili da je riječ o najboljem televizijskom novinaru - maknuti s Prisavlja u Bruxelles. Zašto? Pa da, kad nema mačaka, miševi na HTV-u kolo vode. Miliću ne pakovati, jer vrijedi kao suho zlato. Ako ga već i treba negdje micati, onda je to prema vrhu.

Ako niste uživo gledali prvu homoseksualnu povorku u Hrvatskoj, HTV vam je dočarao tolerantno ozračje u kojem su demokrati vikali: »Pederi, j.... vam mater!« ili: »Idite u Srbiju!«. Tko su takvima, danima unaprijed, potpirivali strasti? Razne krpine, gagulići i đapići. Oni će nas već sutra odvesti u bolju budućnost gdje svi rade i misle isto. Jao si ga nama.