Vjesnik: 01. 07. 2002.

Raskol u HSLS-u osigurava prolaz manjinskoj vladi?

Nakon subotnjeg sastanka Velikog vijeća HSLS-a, dojam je da HSLS jedva čeka da ga se ostali partneri odreknu/ Vladajuća »četvorka« tvrdi da i bez sada već gotovo sigurno odbačenog HSLS-a, ima dovoljno glasova za ratifikaciju sporazuma o Krškom/ »Umjereni« HSLS-ovci nisu sigurni kako će u srijedu glasovati, ali su sigurni da ne podržavaju Budišinu politiku/ Đurđa Adlešić ističe da je Klub zastupnika HSLS-a jedinstven te da njezina stranka nije opstruirala kvorum u petak

ZAGREB, 30. lipnja - Svi signali iz stranaka vladajuće koalicije govore da prijevremenih izbora neće ubrzo biti. Vjerojatnija je mogućnost da SDP, HSS, HNS i LS osnuju manjinsku vladu, bez HSLS-a. To potvrđuju i izjave potpredsjednika SDP-a Mate Arlovića, ali i ostalih čelnika vladajuće koalicije. I nakon subotnjeg sastanka Velikog vijeća HSLS-a, dojam je da HSLS jedva čeka da ga se ostali partneri odreknu.

Još je uvijek donekle nejasno što će se dogoditi u srijedu, kada se ponovno okuplja Sabor. Izvjesno je samo da je na dnevnom redu ratifikacija sporazuma o nuklearki Krško.

Vladajuća »četvorka« tvrdi da i bez sada već gotovo sigurno odbačenog HSLS-a, ima dovoljno glasova za ratifikaciju tog sporazuma. To potvrđuju i izjave »umjerenih« HSLS-ovaca, koji još nisu sigurni što će napraviti u srijedu i kako će glasovati, ali su sigurni u jedno - ne podržavaju politiku Dražena Budiše. Radi se o desetak HSLS-ovih zastupnika, koji još nisu formalno organizirani, ali, kako se neslužbeno moglo doznati, postoji mogućnost da se odreknu stranke i za prvo vrijeme prijeđu u nezavisne zastupnike. Naglašavaju da je ljude koji su gradili stranku marginalizirala drugorazredna stranačka grupacija. Dodaju i da je raskol u HSLS-u, koji se toliko negira, izazvao sam Budiša još prije par mjeseci, dok još nije ušao u Vladu. Uz nezadovoljstvo desetak zastupnika, svakako treba računati i na nezadovoljstvo HSLS-ovih ministara. Sve to znači da je Klub HSLS-a, a na to je računao i SDP, ali i sama stranka duboko podijeljena. To je, pak, u kontradikciji s izjavom Đurđe Adlešić, potpredsjednice HSLS-a, koja je za Vjesnik izjavila da je Klub zastupnika jedinstven. Također ističe da njezina stranka nije opstruirala kvorum u petak, kada je propao pokušaj ratifikacije sporazuma o Krškom. Naglašava da je dio zastupnika HSLS-a bio u velikoj vijećnici, no da su na kraju svih zbivanja u petak u Saboru Klub ujedinile upravo izjave šefa SDP-ovaca u parlamentu Mate Arlovića, koji je govorio da je Klub HSLS-a podijeljen.

Đurđa Adlešić naglašava da je u petak ujutro nazvala premijera Ivicu Račana, obavijestila ga da se HSLS protivi žurnoj ratifikaciji jer je i susjedna Slovenija odgodila ratifikaciju za jesen i najavila mu da će Klub biti suzdržan. Međutim, kaže, razvoj događaja je ujedinio Klub i ratifikacija je propala. Potpredsjednica HSLS-a je potvrdila da HSLS neće izaći iz vladajuće koalicije, ali ako premijer Račan u Saboru zatraži glasanje o povjerenju za svog zamjenika i predsjednika HSLS-a Dražena Budišu, to će jasno značiti da se partneri žele riješiti HSLS-a.

Što će se dogoditi u srijedu, kad ratifikacija Sporazuma o Krškom prođe Sabor, za što je osigurana potrebna većina glasova? Najvjerojatniji je scenarij osnivanje manjinske vlade. Čelnici koalicije trebali bi se sastati u srijedu poslijepodne ili u četvrtak ujutro, kada će sve biti konačno dogovoreno. Prije toga bit će održane unutarstranačke konzultacije – u ponedjeljak u SDP-u, u utorak u HNS-u i HSS-u. Nakon toga bi se išlo na preraspodjelu mjesta u Vladi, što će biti potvrđeno u Saboru. Ili će predsjednik Stjepan Mesić, prema Ustavu, imenovati mandatara, koji će sastaviti novu vladu – u njoj bi bili članovi samo četiriju stranaka: SDP-a, HSS-a, LS-a i HNS-a. No, moguće je da se toj vladi pridruže i neki sadašnji HSLS-ovi ministri, ali kao nestranačke osobe.

Partneri najviše zamjeraju Budiši što mu je stranka važnija od državne politike i teško je vjerovati da će se preko ovakve prevrtljive politike predsjednika HSLS-a i zamjenika premijera Dražena Budiše olako prijeći. Izbori kao opcija zasad sigurno otpadaju, jer preostale stranke, uz iznimku nešto suzdržanijeg HSS-a, tvrde da bi ih bilo glupo održati u trenutku kad su svi makroekonomski trendovi pozitivni.

Činjenica je da u ovom trenutku izbori nikome ne odgovaraju – ni oporbenom HDZ-u, koji se još bavi unutarstranačkim čistkama, ni SDP-u, ni HSS-u, sad definitivno najjačim strankama koje su ostale na vlasti. Procjenjuje se da bi manjinska vlada mogla izdržati još neko vrijeme, najvjerojatnije do listopada, ako se do srijede ne dogodi čudo i Budiša ne promijeni mišljenje. No i tada nije sigurno da bi ga ostatak koalicijskih partnera prihvatio natrag, jer Budiši više nitko ne vjeruje – ni partneri, ni stranka, ni oporba.

Dada Zečić