Vjesnik: 02. 07. 2002.

Haag će odbaciti dokaze servirane od AID-a?

SARAJEVO, 1. srpnja (Od Vjesnikova dopisnika) - U Bosni i Hercegovini se prije imenovanja prvog direktora Federalne obavještajne službe koja će nastati od sada odvojene bošnjačke i hrvatske tajne službe, razbuktala polemika trebaju li na ove dužnosti biti imenovani sadašnji čelnici AID-a i SNS-a Munir Alibabić i Ivica Vukšić. Vukšiću se zamjera da je previše blizak tvrdoj struji HDZ-a te da je umiješan u skandale kakvi su napadi na međunarodne službenike u mostarskom Liska parku i slične incidente vezane uz Hercegovačku banku.

Kao argument protiv Alibabića navodi se to što je svojim akcijama diskreditirao AID pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Haagu. Tvrdi se da je Alibabić pretjerao u slučaju trojice bivših čelnika AID-a Bakira Alispahića, Irfana Ljevakovića i Envera Mujezinovića, koji su optuženi za formiranje ilegalnog kampa za terorističku obuku na Pogorelici 1996. godine, i sada se nalaze u sarajevskom pritvoru.

Alibabić, koji s osumnjičenima ima i neraščišćene privatne račune, navodno je najodgovorniji što su medijima servirane brojne kompromitirajuće informacije o radu ovih bivših čelnika AID-a, uključujući krivotvorenja dokumenata i slično. Budući da nije nikakva tajna kako je značajan dio dokaza protiv Bošnjaka i Hrvata kojima raspolaže haaško tužiteljstvo proteklih godina »serviran« od AID-a, nakon najnovijih otkrića o ilegalnim aktivnostima čelnika te službe, razumnom se čini pretpostavka da su (i) dokazi poslani u Haag mogli biti krivotvoreni. Štoviše, tijekom nekih od haaških procesa, branitelji su već zatražili da se ovi dokazi ne uzimaju u obzir.

S druge strane se međutim tvrdi da je upravo Alibabićev odlučan stav prema raščišćavanju naslijeđenih problema u službi razlog da se glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte pozitivno očitovala o njegovom mogućem imenovanju, te da slično misli i prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hays koji je o ovom pitanju nedavno razgovarao s čelnicima većeg bosansko-hercegovačkog entiteta.

Novog direktora Federalne obavještajne službe treba imenovati Vlada Federacije BiH. Nakon toga, do 15. srpnja trebao bi biti usvojen Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji službe, a potom će biti raspisan natječaj za prijem djelatnika, budući da zakonom nije predviđeno da sadašnji djelatnici AID-a i SNS-a automatski postanu uposlenici nove službe. Konačno spajanje predviđeno je do 15. kolovoza, do kada bi trebali biti objedinjeni dokumentacija, oprema i sredstva te osigurani odgovarajući prostori za rad.

Alenko Zornija