Večernji list: 02. 07. 2002.

VIJEĆE VRHOVNOG SUDA ODLUČILO ODBITI ZAHTJEV GLAVNOGA DRŽAVNOG ODVJETNIKA

"Slučaj Lora" ostaje u Splitu

Ta odluka ujedno znači da će postupak nastaviti voditi sudac Slavko Lozina

ZAGREB - Vijeće Vrhovnog suda odbilo je zahtjev za delegacijom drugog suda za "slučaj Lora" i odlučilo da postupak osmorici optuženih za zlostavljanje srpskih civila i dalje vodi splitski Županijski sud. Tu informaciju dobili smo iz izvora bliskog Vrhovnom sudu, međutim od predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića ili predsjednika kaznenog odjela Milana Petranovića nismo mogli dobiti potvrdu. Kako smo neslužbeno doznali, odluka vijeća o zahtjevu koji je podnesen 18. lipnja donesena je potkraj prošlog tjedna.

Ta odluka ujedno znači da će postupak nastaviti voditi sudac Slavko Lozina. Kako je novinarima rekla i Inka Jurišić, vršiteljica dužnosti županijskoga državnog odvjetnika u Splitu, zakonski rok za izuzeće suca Lozine već je bio prošao. U inicijativi glavnom državnom odvjetniku, prema čijem je zahtjevu Vrhovni sud jedini bio zakonski obvezan razmatrati zahtjev za mjesnom delegacijom drugoga županijskog suda, kao razloge splitsko je tužiteljstvo istaknulo da sve što se zbivalo u sudnici i oko nje dovodi u pitanje normalno vođenje postupka. Prijetnje tužiteljima i svjedocima, predstavnicima medija, nevladinih udruga, ocijenjene su kao pritisak na sud, kao i neodazivanje svjedoka pozivima. I amnezija svjedoka na glavnoj raspravi, poput one Zlatka Sulejmanovića, kao i zbivanja u sudnici, tužiteljica I. Jurišić istaknula je kao posljedice straha i utjecaja na optužbu.

Nakon što je podnesen zahtjev, u pravnim i medijskim krugovima spekuliralo se da će se suđenje preseliti u Zagreb, možda čak i u Okružni zatvor u Remetinec. U kuloarima se već spominjalo i ime suca Dražena Tripala, suca koji je sudio Šakiću, kao predsjednika sudskog vijeća.

Bilo je i mišljenja kako "slučaj Lora" ne treba seliti iz Splita. Smatralo se da se time gubi svrha cijelog postupka, a da sud i sudac koji vodi raspravu ima načina osigurati nesmetan tijek postupka. Bilo je i mišljenja da bi oduzimanjem postupka sucu Lozini sljedeći logičan potez bilo i njegovo razrješenje s mjesta suca, što bi učinilo Državno sudbeno vijeće.

Jedan od argumenata da suđenje treba nastaviti u Splitu jest i to što bi se u suprotnom cijeli postupak vratio na početak. Čime se, pak, vodilo vijeće Vrhovnog suda za odluku da se optuženima za "slučaj Lora" ipak sudi u Splitu znat će se tek kad medijima bude dostupno rješenje. Unatoč upornim nastojanjima novinara da proteklih dana doznaju rezultat te odluke, Ivica Crnić, predsjednik Vrhovnog suda, kazao je da će javnost s njome biti upoznata tek kad o njoj budu doznale i stranke u postupku.

Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, na naš upit kazao je da nije upoznat s odlukom Vrhovnog suda.

Odbijanjem delegacije tužiteljstva vijeće Vrhovnog suda očito je smatralo da ti razlozi nisu dovoljno jaki, ali i izreklo svoj stav kako osigurati nesmetan nastavak suđenja u splitskom Županijskom sudu, na kojem je određivanje termina nastavka suđenja.

D. Miljuš

Braniteljima odluka očekivana

SPLIT - Odluku Vrhovnog suda branitelji su primili kao nešto očekivano i samo po sebi razumljivo.

- Ako je točna informacija koju sam doznao, držim da je pobijedila pravna država. Očekujem da se rasprava nastavi što žurnije u korektnoj i tolerantnoj atmosferi. Svi koji su pratili suđenje mogli su vidjeti da nije bio ispunjen ni minimum uvjeta potreban za premještanje suđenja - rekao nam je Vinko Ljubičić, branitelj Davora Banića.

U zatvoru na Bilicama već će danas izvijestiti pritvorene o odluci da se u Splitu nastavi suđenje.

Sudac Slavko Lozina nastavit će raspravu što prije kako bi do 20. ovog mjeseca saslušao što više svjedoka. Svjedoci iz Jugoslavije ponovno će biti pozvani nakon stanke za godišnji odmor, u rujnu. (Dr. M.)