Vjesnik: 02. 07. 2002.

Kriza u koaliciji: SDP, HSS, HNS i LS spremni odreći se HSLS-a?

Hrvatski premijer sastao se u ponedjeljak sa svim SDP-ovim ministrima, a utorak je predviđen njegov susret s predsjednikom Sabora/ Račan ne može od Sabora zatražiti glasovanje o povjerenju Budiši/ Takav bi prijedlog mogao doći na dnevni red Sabora ako ga predloži 30 zastupnika/ U SDP-u prevladava mišljenje da se prijevremeni izbori raspišu najesen, a da do tada funkcionira manjinska vlada, bez HSLS-a

ZAGREB, 1. srpnja - Najdublja kriza vladajuće koalicije još nema službenog raspleta. Do srijede, kada počinje zasjedanje Sabora, sve stranke koalicije trebale bi održati unutarstranačke konzultacije o tome kako dalje. Poznato je da će Sabor nastaviti zasjedanje ponovnim glasovanjem o ratifikaciji sporazuma o Nuklearnoj elektrani Krško.

Međutim, pregovori o rješavanju krize bili su intenzivni i u ponedjeljak. Premijer Ivica Račan sastao se, doznaje neslužbeno Vjesnik, sa svim SDP-ovim ministrima u Vladi, a u utorak se očekuje njegov susret s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem, koji se trenutačno nalazi na službenom putu u Makedoniji. Spekuliralo se i s mogućnošću da se premijer sastane sa svojim zamjenikom i predsjednikom HSLS-a, stranke zbog čijeg je neulaska u sabornicu i nastao problem oko Krškog, no službene potvrde iz Banskih dvora o tome jesu li se u ponedjeljak sastali Ivica Račan i Dražen Budiša nije bilo.

Kad je riječ o spekulacijama da će Račan zatražiti od Sabora glasovanje o povjerenju Draženu Budiši, treba istaći da on to ne može učiniti. Takav bi prijedlog mogao doći na dnevni red Sabora u slučaju da ga predloži 30 zastupnika.

Od SDP-ovih dužnosnika u ponedjeljak se neslužbeno moglo doznati kako u stranci prevladava mišljenje da se prijevremeni izbori raspišu najesen, a da do tada funkcionira manjinska vlada, bez HSLS-a.

To je u suglasju i sa svim izjavama SDP-ovih čelnika koje su se mogle čuti proteklih dana. SDP više, to je sigurno, neće tolerirati neprincipijelno ponašanje Dražena Budiše.

Najjača koalicijska stranka uz podršku ostalih stranaka - HSS-a, HNS-a i LS-a - spremna je odreći se suradnje s HSLS-om, za što postoji i uporište u koalicijskom ugovoru. No, o modalitetima prekida te suradnje i nastavku daljnjeg rada konačnu će riječ dati predsjedništva stranaka »četvorke«, koja se sastaju u ponedjeljak i utorak.

I dok su SDP, HNS i LS odlučni da se raskine suradnja s HSLS-om, u HSS-u obećavaju da će pažljivo razmotriti sve mogućnosti. Neslužbeno se od vodećih ljudi te stranke proteklih dana moglo čuti da se ponašanje HSLS-a ne može više tolerirati, no HSS-ovci ipak ostavljaju mogućnost da se postigne ponovni dogovor među zavađenim partnerima.

Usklađivanje stranačkih stavova očekuje se na sastanku čelnika preostalih koalicijskih stranaka, koji je najavljen za srijedu.

Dada Zečić