Slobodna Dalmacija: 02. 07. 2002.

ZAGREB: ODLUKA ŽUPANIJSKOG SUDA U POSTUPKU PROTIV IVANA JARNJAKA ZBOG SLUČAJA SLOBODNA DALMACIJA

Transkripti ostaju u spisu kao zakonit dokaz

ZAGREB — Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda prihvatilo je žalbu Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu, te je "preinačilo" odluku istražne sutkinje Mirjane Rigljan o izdvajanju iz spisa trankripata na osnovi kojih je pokrenut postupak protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka - okrivljenog da je prekršio službenu dužnost i javna ovlaštenja - sprječavanjem procesuiranja odgovornih osoba za pljačku Slobodne Dalmacije.

Sutkinja Rigljan je, podsjetimo, u svezi sa spomenutim transkriptima navela kako se tu radi o "nezakonitom dokazu", no spomenuto se vijeće nije složilo s tim i donijelo je odluku da oni ostanu u sudskom spisu kao zakonit dokaz.

Na osnovi tih transkripata je protiv Ivana Jarnjaka i više nepoznatih osoba 25. rujna 2000. kaznenu prijavu u ime Udruge polagatelja prava na dionice Slobodne Dalmacije podnio predsjednik te udruge Ilija Maršić, a nakon toga je Državno odvjetništvo podnijelo zahtjev za provođenje istražnog postupka, što je navedena sutkinja prihvatila.

U obrazloženju kaznene prijave, pak, stoji kako su u tjedniku Nacional od 20. rujna 2000. objavljeni stenogrami sa sastanka tadašnjeg predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana sa dr. Ivićem Pašalićem i Ivanom Jarnjakom.

I. DOŠEN