Slobodna Dalmacija: 02. 07. 2002.

LUKA MIŠETIĆ, ŠEF ODVJETNIČKOG TIMA ODBJEGLOGA GENERALA:

Nedopustive stranačke igre oko Ante Gotovine

ZAGREB — Spekuliranje s imenom generala Ante Gotovine nedopustivo je, jer je to pitanje od nacionalnoga strateškog interesa i bilo kakvo unutarstranačko politiziranje krajnje je neodgovorno, kazao je u telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju medijski najeksponiraniji hadezeovac dr. Ivić Pašalić.

Naime, kako se u javnosti kalkulira, Pašalić bi, prema jednoj od verzija, htio sazvati novi stranački sabor. Tada bi se pašalićevci ogradili od sadašnjeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i njegove politike, te se, prema modelu HSP-a, podijelili na dvije stranke, a Pašalić bi svoju stranku nazvao HDZ dr. Franjo Tuđman. Prema takvom scenariju, u odboru te stranke, uz Ivića Pašalića, bili bi Tuđmanov sin Miroslav i supruga Ankica, ali i general Ante Gotovina.

Upitan da prokomentira takav razvoj događaja, Pašalić je kazao kako, neovisno o tomu kakav će biti konačan rasplet, smatra da se ne može zlorabiti ime generala Gotovine, jer to pitanje nadilazi bilo koju stranku, pa tako i HDZ.

Šef Gotovinina haaškog tima Luka Mišetić također smatra da je nedopustivo kalkuliranje imenom njegova branjenika u unutarstranačkim sukobima.

- Ne želim da se njegovo ime koristi u sukobima takve vrste, on je na razini nacionalnih interesa, decidirano je izjavio Mišetić.

Prema njegovim kontaktima s obitelji odbjegloga generala, Mišetić smatra da za Gotovinu takve opcije ne dolaze u obzir, te da upravo njemu treba ostaviti mogućnost, "kad se sve ovo završi", da ide u koju god stranku hoće, ako se odluči uključiti u politički život.

Neven PAVELIĆ