Vjesnik: 03. 07. 2002.

Orešković: »Manolić je bio njemački i ruski agent te savjetnik Vjeke Sliška«

RIJEKA, 2. srpnja – »Josip Manolić je za Drugog svjetskog rata bio njemački obavještajac, kasnije ruski, a kad je to 1993. predočeno dr. Franji Tuđmanu, on ga je smijenio s mjesta predstojnika Ureda Predsjednika za državnu sigurnost. Uz to, bio je savjetnik Vjeke Sliška, ubijenog u mafijaškom obračunu«, rekao je u utorak u Rijeci Tihomir Orešković, u nastavku suđenja »gospićkoj skupini«, ustvrdivši da je Manolić i danas osoba u samom hrvatskom obavještajnom vrhu. Manolić je drugog dana svjedočenja (utorak) tri sata odgovarao na pitanja predsjednice Sudskog vijeća Ike Šarić, a za tvrdnje Tihomira Oreškovića o svojoj navodnoj špijunskoj djelatnosti, kazao je da su to »nebuloze bez pokrića«.

Orešković, pak, cjelokupno Manolićevo svjedočenje ocjenjuje kao »spoj neistina i poluistina«, kako bi se, prema njegovu sudu, diskreditirali junaci koji su branili Liku, ali i kako bi Manolić otklonio odgovornost od sebe za zbivanja u Gospiću 1991. godine te za ubojstvo Milana Levara. Kad je potkraj "91. godine nestanak ljudi u Gospiću povezivan s Oreškovićem i Mirkom Norcem, prema Manolićevoj izjavi u istrazi, Gojko Šušak je tada rekao: »Nećemo sada ići protiv svoje djece«. Na to je, navodno, Smiljan Reljić odgovorio da se ne radi o progonu njihove djece, već utvrđivanju odgovornosti za zločin nad hrvatskim građanima u Gospiću. Manolić kaže da ne zna točan broj nestalih Gospićana, ali da je, prema izvješćima, stalno rastao.

Ponovio je da se tada sumnjalo da je Orešković strani špijun, a hrvatskom državnom vrhu je bilo sumnjivo i to što su likvidacije u Gospiću izvedene tajno, ali tijela ubijenih su ostavljana i došla su u neprijateljske ruke. Na pitanje sutkinje Šarić o tome tko je Norca postavio za zapovjednika 118. brigade HV-a, Manolić je odgovorio da je to učinio dr. Tuđman, jer se Norac prije toga iskazao kao zapovjednik manjih jedinica na drugim bojišnicama.

Kad je riječ o masovnom napuštanju Gospića prije prvog granatiranja, Orešković je kazao da su Srbi bježali iz grada, jer su znali da će biti napadnut, a Hrvati to nisu znali, pa nisu bježali. Na Oreškovićevo pitanje o tome je li mu bilo sumnjivo što u Gospić dolazi 350 Albanaca braniti grad, Manolić je odgovorio da bi ih iz Zagreba poslali i 5000 da ih je bilo. Ta albanska postrojba se brzo raspala, a Manolić je rekao da ne zna ništa ni o tome da je ta postrojba trebala otići na Kosovo i tamo navodno podići ustanak.

Na Oreškovićevo pitanje jesu li se u to vrijeme u HDZ-u vodile frakcijske borbe između Šuška i Manolića, Manolić je odgovorio da u to vrijeme nije bilo nikakvih frakcijskih borbi u HDZ-u, samo je bilo različitih ocjena nekih slučajeva.

Damir Herceg