Večernji list: 03. 07. 2002.

NAKON ŠTO JE VRHOVNI SUD POTVRDIO ODLUKU DA "SLUČAJ LORA" OSTAJE U SPLITU

Državni odvjetnik ne vodi računa o sudačkoj neovisnosti

Za red u sudnici i nesmetan postupak treba se pobrinuti sudac koji vodi postupak, a za sigurnost svjedoka iz SRJ mjerodavna ministarstva

ZAGREB - Iz ureda Ivice Crnića, predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske, jučer je priopćenjem potvrđeno da je odbijen zahtjev glavnoga državnog odvjetnika da se za "slučaj Lora" odredi drugi sud. Suđenje će se, potvrđeno je, nastaviti u splitskom Županijskom sudu.

Vijeće Vrhovnog suda, kojem je predsjedao sudac Marijan Svedrović, a u kojem su bile sutkinje Ana Garačić i Senka Klarić-Baranović, odluku je donijelo prošlog četvrtka, a ona je jučer poslana u splitski Županijski sud. Vijeće smatra da je prijedlog Mladena Bajića, glavnoga državnog odvjetnika, neosnovan, a argumenti za premještanje neutemeljeni.

Podsjećamo, argumenti M. Bajića bili su da "navijačko" raspoloženje dijela publike, pljesak optuženicima, prijetnje svjedocima, predstavnicima nevladinih udruga, "amnezija" svjedoka, dovode u pitanje regularnost postupka. Takva situacija, prema ocjeni državnog odvjetnika skandalozna, ruši i međunarodni ugled hrvatskog pravosuđa.

Vrhovni sud u svom rješenju podsjeća da se svrhovita delegacija određuje radi postupovnih probitaka, a tada mora biti riječ o važnim razlozima. Prema ocjeni vijeća, ne postoje razlozi koji bi opravdali prenošenje mjesne nadležnosti iz Splita, a i glavni državni odvjetnik te razloge nije učinio vjerojatnim.

Naime, sve istaknute okolnosti, od raspoloženja u sudnici i izvan nje, nisu takva značenja, niti bi bile uklonjene premještanjem u drugi sud. Splitski ih sud mora ukloniti dosljednom primjenom Zakona o kaznenom postupku, smatra Vrhovni sud.

Osjećaj nesigurnosti svjedoka iz SRJ također, prema ocjeni Vrhovnog suda, nije razlog za premještanje suđenja iz Splita. Sud koji vodi postupak od mjerodavnih tijela u MUP-u i Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave može zahtijevati da poduzmu sve kako bi svjedoci bili sigurni. Ni eventualni budući strahovi svjedoka Barišića i Paića nisu razlog za premještanje jer neosnovano je unaprijed, radi nekog neizvjesnog događaja, zahtijevati svrhovitu delegaciju i unaprijed sumnjati u neučinkovitost mjera osiguranja, navodi Vrhovni sud. Ni navijačko vladanje u publici i sve ono što se u njoj zbiva, prema ocjeni vijeća, nije dovoljno jak argument jer predsjednik vijeća mora osigurati nesmetanu raspravu i red u sudnici.

Zauzimanje apriornog stajališta glavnoga državnog odvjetnika o "sve većem skretanju slučaja u pravosudnu farsu za koju ćemo u konačnici svi biti odgovorni" neprihvatljivo je za Vrhovni sud. Jer, time se ne vodi računa o načelu sudačke neovisnosti. Na kraju svog rješenja suci Vrhovnog suda poručili su sucu Lozini da u vođenju postupka mora imati na umu i dignitet sudačke dužnosti.

Dušan Miljuš

Nije na sucu da komentira medije

Vijeće Vrhovnog suda osvrnulo se i na komentare suca Lozine upućene predstavnicima medija u sudnici. "Tijekom rasprave sud prvog stupnja nije ovlašten komentirati izvještaje sredstava javnog priopćavanja", navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

SUĐENJE SE NASTAVLJA IDUĆI ČETVRTAK

Svjedoci iz Jugoslavije stižu u rujnu

SPLIT - Suđenje osmorici vojnih policajaca u "slučaju Lora" bit će nastavljeno najvjerojatnije idućeg četvrtka, i to tamo gdje je i stalo nakon prijedloga Državnog odvjetništva za premještanje suđenja, podnesenog prije gotovo dva tjedna. Tako će na prvom idućem ročištu svjedočiti krunski svjedok optužbe, bivši zapovjednik šibenske satnije Vojne policije Marijo Barišić, koji je u istrazi teško teretio optužene. O stanju u vojnom zatvoru u Lori Barišić je 1993. godine izvijestio predsjednika Tuđmana. Nakon toga je smijenjen. Zapovjednik 72. bojne Vojne policije pukovnik Mihael Budimir prvog dana suđenja Barišićeve je tvrdnje proglasio besmislicom. Kazao je i kako je Barišića instruirao Smiljan Reljić. Svjedok Barišić i ostali svjedoci optužbe, čuvar zatvora Zlatko Sulejmanović i zatvorenik Milosav Katalina, nekoliko su puta doživjeli prijetnje. Sulejmanović je na suđenju "zaboravio" iskaz dan istražnom sucu, a Katalina je odgodio dolazak na sud zbog zdravstvenih problema.

Predsjednik sudskoga vijeća sudac Slavko Lozina jučer je primio faksimil odluke Vrhovnog suda, a danas bi trebao dobiti i originalno rješenje. Već jučer poslao je vozača po spis u Zagreb. Do stanke za godišnji odmor, 20. srpnja, nastojat će saslušati što više svjedoka. Kako nam je kazao, svjedoci iz Jugoslavije bit će pozvani na splitski sud u rujnu.

Branitelji su očekivali takvu odluku Vrhovnog suda, jer, prema njihovim tvrdnjama, nije bio ispunjen ni minimum uvjeta potrebnih za delegiranje drugoga suda. U sudskim se krugovima komentiralo kako je takva odluka potvrda neovisnosti pravosuđa.

Dr. Miljuš