Vjesnik: 03. 07. 2002.

Račan u subotu podnosi ostavku, Mesić će mu ponuditi novi mandat?

Ne pristajem raditi dalje na ovaj način, kazao je hrvatski premijer, dodavši da je rekonstrukcija Vlade preblag izraz za onaj potez koji namjerava učiniti i ocijenivši sadašnju situaciju u koaliciji nepodnošljivom/ Neslužbeno se iz redova Tomčićeve stranke moglo doznati da HSS-ovci ovaj put podržavaju Račana/ Nova vlada bez HSLS-a?/ Premijer nije za prijevremene izbore, ali je i tu mogućnost ostavio otvorenom/ Budiša naglasio da će biti dobro za stranku ako HSLS izađe iz koalicije

ZAGREB, 2. srpnja - Aktualna, dosad najveća, a vjerojatno i posljednja koalicijska kriza završit će najvjerojatnije u subotu kada će premijer Ivica Račan, što po Ustavu znači i cijela Vlada, podnijeti ostavku. Tome u prilog govori i izjava premijera u utorak na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. »Ne pristajem raditi dalje na ovaj način. Teško je govoriti o koaliciji u kojoj će biti oni koji u nju ne vjeruju, koji ne vjeruju u Vladu, koji predlažu prijevremene izbore i koji kažu da bi, da sada nije došlo do krize, do nje došlo za mjesec i pol dana. U tim okolnostima ne želim preuzeti odgovornost«, kazao je Račan naglasivši da će sve biti jasnije do kraja tjedna.

U neformalnom razgovoru s novinarima, Račan nije demantirao njihova nagađanja da bi potkraj tjedna mogao podnijeti ostavku.

Također je napomenuo da je rekonstrukcija Vlade preblag izraz za onaj potez koji namjerava učiniti, ocijenivši sadašnju situaciju u koaliciji nepodnošljivom. Premijer je, moglo se čuti, za svoje daljnje poteze dobio potporu i predsjednika Republike Stjepana Mesića s kojim se sastao u utorak rano ujutro.

Kada nova vlada bude sastavljena, što bi se, ako u subotu Račan da ostavku, po Ustavu trebalo dogoditi za 30 dana, znači 6. kolovoza, u ostatku koalicije će ponovno biti utvrđena nova pravila igre. Premijer očekuje verifikaciju partnera za daljnje poteze, no iz svega se moglo iščitati da se u stvari očekuje samo kako će na sve reagirati HSS.

Račan se s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem sastao u ponedjeljak kasno navečer nakon što se Tomčić vratio iz Makedonije sa službenog puta. No nije decidirano kazao kakav je bio zaključak međusobnih razgovora. Premijer je samo rekao da intenzivno razgovara sa svima, pa tako i s predsjednikom Sabora, no neslužbeno se iz redova Tomčićeve stranke moglo doznati da HSS-ovci ovaj put podržavaju Račana. Premijer nije decidirano odgovorio na to hoće li nova vlada biti sastavljena bez HSLS-a, no jasno je da, ako Mesić imenuje Račana za mandatara, za HSLS-ovce u novoj vladi neće biti mjesta.

Ostavljena je, međutim, otvorena mogućnost da u novu vladu uđu HSLS-ovci koji su sada u Vladi, ali kao nestranačke osobe. Budući da su ustavni rokovi iznimno kratki, jer za sastavljanje vlade mandatar ima vremena samo 30 dana, izvjesna je izvanredna sjednica Sabora.

O dubini krize svjedoči i činjenica da je uobičajeni uži kabinet Vlade, koji se sastaje u srijedu, odgođen, a da bi mogla biti odgođena i ovotjedna sjednica Vlade.

Vlada će, prema svim najavama, raditi tijekom cijelog ljeta. Račan je također naglasio da očekuje da će u srijedu u Saboru biti izglasovan i sporazum o nuklearci Krško.

Premijer je istaknuo da je koalicija nerijetko gubila vrijeme na politički isforsiranim temama koje su kočile rad i koalicije i Vlade. Naglašavajući da, prema njegovu mišljenju, sve obveze s početka mandata nisu završene, a mogu biti i moraju biti završene. »Hoćemo li imati šansu, vidjet će se u idućih nekoliko dana«, naglasio je Račan uz napomenu da on, kao i većina građana ove zemlje, nije za prijevremene izbore. Ipak je ostavio otvorenom mogućnost izbora ako nova vlada ne dobije podršku u parlamentu. Ne bude li ta vlada potvrđena početkom kolovoza, izbori bi, prema Ustavu, trebali biti raspisani u roku od 60 dana, što znači da bi bili održani početkom listopada.

Međutim, Račan je kazao kako će, u slučaju da nam se dogode izbori, Vlada dobro paziti da se ne održe u jeku turističke sezone. Što se tiče Krškog, ponovno je naglasio da je sporazum potrebno ratificirati ne samo zato što »kao premijer zagovaram da prođe prijedlog koji je prihvaćen jednoglasno na Vladi, nego i zato što taj ugovor otvara mogućnosti o tome što ćemo napraviti s Krškim u budućnosti. Situacija je sada s nuklearkom nemoguća - Hrvatska nema utjecaja, kontrole ni vlasničkih prava«, naglasio je Račan ponovivši da povratkom u vlasnički status u upravu i posjed Hrvatska može sa svojim djelom nuklearke napraviti što želi, koristiti struju, prodati ga ili, kako neki predlažu, pokloniti.

Premijer od prošlog petka nije razgovarao s Draženom Budišom. Račan je naglasio da je otvoren za sve razgovore. Komentirajući moralnu dimenziju raspada koalicije SDP-a i HSLS-a, Račan je vrlo jasno rekao da mu se ne može prigovoriti što je toliko dugo tolerirao takvo stanje. »Ja ne razvrgavam koaliciju«, kazao je dodavši također kako nije razmišljao o tome da se u Saboru pokrene pitanje povjerenja njegovu zamjeniku Draženu Budiši.

Što se tiče eventualnih prijevremenih izbora, Račan je izrazio nadu da ih neće biti, te da će Vlada, nakon što, kako kaže, deblokira ovo stanje u koaliciji, efikasno i odgovorno krenuti u rješavanje nagomilanih problema. Prioriteti za drugi dio mandata ove vlade definirani su, a u slučaju nastavka rada, lista tih prioriteta bit će još kraća i udarnija od one koja je nedavno dogovorena na sastanku koalicijskih partnera nakon krize izazvane polemikom oko mostarina preko Krčkog mosta. Vlada opovrgava navode da se bavi strančarenjem i kadroviranjem. No istodobno je blokirana zbog nesuglasica unutar nje same. Da bi se to izbjeglo, Vlada će uskoro u Sabor uputiti zakon o političkim kriterijima za biranje kadrova koji će se primjenjivati nakon izbora.

Ovo nije ustavno-pravna kriza, jer se stvari odvijaju prema Ustavu koji predviđa različite situacije za rješenja problema, istaknuo je Račan.

Vjesnik doznaje da se i Račanov zamjenik i predsjednik HSLS-a Dražen Budiša sastao s HSLS-ovim dužnosnicima u Vladi u ponedjeljak navečer, ali HSLS-ovci su sastančili i tijekom cijelog utorka očekujući daljnje poteze premijera Račana. Kako se moglo neslužbeno doznati, Budiša je svojim ministrima u ponedjeljak objasnio zbog čega je zahtijevao od zastupnika da glasuju protiv ratifikacije sporazuma o Krškom. Međutim, kako se doznaje od sudionika sastanka, ministar obrane Jozo Radoš prigovorio je što ministri nisu sudjelovali u donošenju odluka i što su na taj način degradirani. Budiša je apelirao na ministre i HSLS-ove ljude u izvršnoj vlasti da poštuju stav stranke, te naglasio kako misli da će biti dobro za HSLS ako izađe. Također je ponovio da se ova koalicija iscrpila i izgubila smisao. Međutim, od onih ne tako radikalnih HSLS-ovaca može se čuti da ima i drukčijih razmišljanja koja su iznesena na tom sastanku te da većina HSLS-ovih ministara smatra da koalicija ipak ima smisla i da ova vlada treba završiti svoj mandat i odraditi najavljene reforme. Inače, predsjednik HSLS-a je u utorak odbio sve novinarske upite naglasivši da ne želi davati nikakve izjave, te je za srijedu najavio konferenciju za novinare.

Dada Zečić

Transkripti su o zagrebačkoj krizi i situaciji u BiH, kaže Račan

ZAGREB, 2.srpnja – Što se tiče problema oko transkripata koje traži Haaški sud, a tiču se razgovora pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana sa sadašnjim vicepremijerom Draženom Budišom, premijer Račan je izričito naglasio da su transkripti na zahtjev Haaškoga suda poslani u Haag radi istrage. »Hoće li oni biti upotrijebljeni u suđenju, ovisit će o našoj suglasnosti«, rekao je.

Račan je kazao da su na popisu dva transkripta razgovora između Franje Tuđmana i Dražena Budiše. Jedan je datiran na 4. studenoga 1995., a u razgovoru su, osim Tuđmana, sudjelovali Ivić Pašalić, Franjo Gregurić te Ivan Milas, dok su s druge strane bili Dražen Budiša i aktualni ministar obrane Jozo Radoš. Razgovor se, kazao je Račan, vodio o tadašnjoj zagrebačkoj krizi, te je naglasio da se ljudi iz tadašnje oporbe nemaju čega stidjeti. Napomenuo je da ni on ne zna što će taj transkript Haaškom sudu.

Drugi je transkript od 2. rujna 1993., a u njemu je zapisan razgovor Franje Tuđmana i Dražena Budiše, ali i Ivice Račana, Savke Dabčević Kučar, Milana Đukića, Drage Stipca i Ivana Jakovčića. Razgovor je, kazao je Račan, bio o Tuđmanovom viđenju tadašnje situacije u BiH, te je, prema njegovim riječima, u transkriptu razlika između tadašnje oporbe i Tuđmana i te kako vidljiva. (D.Z.)