Jutarnji list: 03. 07. 2002.

Dnevni osvrt O odluci Vrhovnog suda da suđenje u slučaju Lora ostane u Splitu piše Ivanka Toma

Lora ide u Haag?

Ponašanje splitskog suca Lozine koji vodi postupak za ratni zločin u Lori nije razlog da se slučaj premjesti na neki drugi županijski sud, ali bi bilo razlog da se traži njegovo izuzimanje, zaključili su suci Vrhovnog suda, pa slučaj Lora i dalje ostaje u Splitu. Dakle, neizravno su priznali da sudac Lozina nije dorastao procesu koji mu je povjeren, ali su istovremeno opalili pljusku tužiteljima jer su propustili zatražiti njegovo izuzimanje do početka glavne rasprave, a samo do tada je to moguće.

Točno je da su tužitelji time napravili veliki propust, no jesu li suci Vrhovnog suda trebali trijumfirati nad nespretnošću državnih odvjetnika ili voditi računa da se tako značajan proces provede na najbolji mogući način?

Nije stvar samo u sucu Lozini, nego u tome što atmosfera stvorena oko suđenja bitno utječe na dokazni postupak. To se jasno vidi iz promjena iskaza pojedinih svjedoka. No, vijeće Vrhovnog suda, kojim je predsjedao sudac Marijan Svedrović, to smatra nebitnim. Bolje je, dakle, pustiti da traljavi proces ide dalje, nego ga presjeći i dodijeliti nekom drugom sudu koji bi bio sposoban organizirati pošteno suđenje. Splitski sud to nije u stanju. Ne zato što na njemu ne bi bilo sudaća koji znaju voditi takav proces, nego zbog predsjednika suda Igora Benzona koji Loru nije dodijelio njima, nego upravo Lozini. Dodatni problem je to što su suci Vrhovnog suda riskirali da se suđenje nastavi na isti način kao dosad: uz prijetnje svjedocima, lamentiranje o novinskim tekstovima, aplaudiranje i dobacivanje iz publike. Bude li i dalje tako, Haaškom sudu su dali u ruke sve argumente da preuzme proces i domaće pravosuđe proglasi nesposobnim da sudi za ratne zločine koje su počinili Hrvati.

Ako su suci Vrhovnog suda u rješenju da Lora ostane u Splitu poentirali time da uvijek treba imati na umu "dignitet sudačke dužnosti", bit će zanimljivo vidjeti hoće li itko u sudbenoj vlasti, u ime zaštite toga digniteta, protiv suca Lozine pokrenuti postupak. Ako ne zbog drugih propusta i pogrešaka, bilo bi očekivano da se pokrene barem zbog onih koje su pobrojali sami suci Vrhovnog suda.