Večernji list: 03. 07. 2002.

OŠTRE REAKCIJE NA AMERIČKI VETO U UN-u

Solana: BiH je američki talac

WASHINGTON, BRUXELLES, LONDON - Sjedinjene se Države nisu odrekle svojih obveza na Balkanu unatoč neslaganjima s drugim zemljama UN-a u vezi s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC), kazao je u ponedjeljak navečer glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher. Amerikanci su uložili veto na mandat mirovnih snaga u BiH kako bi iskazali svu dubinu neslaganja s međunarodnim sudom.

Novi rok za odluku o sudbini misije u BiH istječe danas u ponoć po američkom vremenu. Da SAD misli ozbiljno, pokazuje i vijest koju je u ponedjeljak objavio State Department - SAD povlači svoja tri vojna savjetnika iz UN-ove misije u Istočnom Timoru jer im nije zajamčen imunitet od kaznenog progona ICC-a. Diplomati u UN-u zabrinuti su i zbog podatka da će već potkraj ovog mjeseca na red doći odlučivanje o produljenju mandata u Libanonu. SAD je također najavio prekid financiranja mirovnih misija UN-a, u čemu sudjeluju sa 27 posto.

Glavnu ulogu u traženju kompromisnog rješenja preuzeli su britanski diplomati. SAD, međutim, ne odgovora pozitivno ni na jedno od ponuđenih rješenja, poput onoga da se mandat misije produlji, a američke vojne policajce u sklopu UN-ove misije zamijene Europljani.

Jedan od britanskih diplomata uključenih u pregovore medijima je rekao kako tvrda struja u Washingtonu uopće ne želi da se pronađe rješenje. "Oni u svakom slučaju dobivaju - ili će propasti ICC ili će propasti misije "očuvanja mira". Oni će biti sretni s oba rješenja", kazao je taj diplomat.

Britanski mediji pohvalili su jučer držanje premijera Tonyja Blaira, koji svom prekooceanskom partneru naglašava da Statut ICC-a ima sasvim dovoljno osigurača i da se SAD stvarno nema razloga plašiti političkih progona. Poziciju SAD-a osudio je predsjednik Europske komisije Romano Prodi, konstatirajući da je ovo novi dokaz razilaženja SAD-a i Europe. Per Stig Moeller, ministar vanjskih poslova predsjedateljice Danske, izrazio je žaljenje zbog "dramatičnog koraka koji ugrožava sve UN-ove mirovne operacije". Javier Solana, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost, optužio je SAD da im u nastojanju da izbore imunitet pred ICC-om mirovna misija u BiH služi kao talac.

- Nadam se da ćemo do 3. srpnja pronaći inteligentno rješenje za budućnost Suda i UN-a - kazao je Solana. Američko ponašanje osudila je u ponedjeljak čak i Rusija iako ni sama ne podržava ICC.

Američki državni tajnik Colin Powell nazvao je ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju i izjavio da se američke snage neće povući iz BiH. (S. D.)