Slobodna Dalmacija: 04. 07. 2002.

RASKOL U HSLS-u: STRUJA NESKLONA ŠEFU STRANKE SPREMA PREUZIMANJE

Nakon smjene Budiše Čehok novi predsjednik

Već se spekulira s tim da će Đurđa Adlešić, Ivan Čehok i Vilim Herman inicirati sazivanje izvanrednog sabora stranke na kojem bi se smijenilo Dražena Budišu, a za čelnog čovjeka izabralo Ivana Čehoka

Prema Statutu HSLS-a statutarna komisija te Malo i Veliko vijeće stranke odlučit će hoće li Goranko Fižulić, Mladen Godek, Željko Pavlic, Zrinka Bernardi-Glovacki, Ivo Škrabalo i Viktor Brož biti isključeni iz stranke, nakon što su glasovali protivno odluci Kluba zastupnika i digli ruku za ratifikaciju sporazuma o "Krškom". I dok analitičari ističu da je za razliku od srpnja prošle godine, kada su Budišu podržala samo četiri zastupnika, ove godine protiv njegove volje glasovala samo četvrtina zastupnika, ipak se otvara niz pitanja. U prvom redu, znači li ovaj postupak šestero zastupnika zapravo početak raspada HSLS-a.

I dok jedni u stranci naglašavaju da je diferenciranje unutar HSLS-a dugoročno dobro za stranku, drugi joj predviđaju potpunu marginalizaciju. Uzaludno je upinjanje u to da su šest spomenutih zastupnika zapravo "druga stranačka liga" i da potpredsjednici stranke Đurđa Adlešić, Ivan Čehok, Vilim Herman, kao ni potpredsjednik Sabora Bolta Jalšovec nisu odbili poslušnost šefu stranke. Situacija je puno kompliciranija.

Naime, HSLS se podijelio de facto na tri struje. Tu su oni koji sasvim jasno demonstriraju neposlušnost šefu stranke. U drugoj struji su oni koji su suzdržani i u trećoj struji oni koji bezrezervno podržavaju Budišu. Budući da je Ivica Račan odlučio nastaviti mandat vladajuće koalicije bez HSLS-a, očito je da će se raslojavanje u HSLS-u nastaviti. Naime, jedan dio HSLS-ovih ministara kao i pomoćnika morat će napustiti svoje funkcije. To će neminovno izazvati napetost unutar HSLS-a. Već se spekulira kako je ministrima Jozi Radošu i Hrvoju Kraljeviću ponuđeno da ostanu u "novoj Račanovoj vladi".

S druge strane, od zastupnika lojalnih Budiši čuje se da HSLS-u izlazak iz vladajuće koalicije može samo učvrstiti status kod birača. To je možda i točno, no već se spekulira s tim da će Đurđa Adlešić, Ivan Čehok i Vilim Herman, koji su bili suzdržani kod glasovanja, inicirati sazivanje izvanrednog sabora stranke na kojem bi se smijenilo Dražena Budišu, a za čelnog čovjeka izabralo Ivana Čehoka. Iako su sve ove informacije još uvijek u fazi spekulacije, vrlo je indikativno da su tri potpredsjednika stranke bila suzdržana pri glasovanju o NE "Krško".

Dakle, ako Ivica Račan ponudi mandat predsjedniku Mesiću te dobije priliku sastaviti novu Vladu bez HSLS-a, bit će zanimljivo vidjeti hoće li i na koga Račan računati iz HSLS-a. Očito je da će šest zastupnika HSLS-a podržavati Ivicu Račana, pa čak i novu Vladu u kojoj nužno ne bi morali biti HSLS-ovi ministri. Ako HSLS odluči izbaciti iz stranke šest neposlušnih zastupnika, oni će zadržati svoje mandate i kao nezavisni zastupnici moći glasovati kako žele. Budiša je očito odlučio zaigrati na riskantnu kartu. Možda je njegov potez bio računanje na dugoročno pozitivan ishod za njegovu stranku.

No glavno je pitanje hoće li Budiša koji ima većinu u Malom i Velikom vijeću stranke uspjeti prebroditi krizu pred kojom se HSLS nalazi. Možda ovakav Budišin potez stranci donese više vjerodostojnosti kod biračkog tijela, no sasvim je očito da stvari u HSLS-u nisu nimalo idilične te da će se nakon izlaska HSLS-a iz vladajuće koalicije stvari u toj stranci događati po domino-efektu.

Anita MALENICA