Slobodna Dalmacija: 04. 07. 2002.

Godek: Protiv zaključka kluba svoje stranke bilo 15 HSLS-ovaca

Stav Kluba HSLS-a bio je da se ne glasuje za sporazum o NE "Krško", izjavila je nakon glasovanja glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić:

— Ja nisam Statutarna komisija, niti sam član te komisije da mogu odlučivati o isključenju iz stranke zastupnika koji su glasovali za sporazum — odgovorila je na pitanje novinara o tome hoće li stranka isključiti šest neposlušnih zastupnika. Đurđa Adlešić, predsjednica Kluba zastupnika HSLS-a, koja je bila suzdržana prilikom glasovanja, kazala je kako ovo nije prvi put da nisu svi bili jedinstveni.

— Moglo se biti i suzdržan — kazala je ona, te odgovorila da ona ima samo jedan glas, te da ne donosi odluke o eventualnim isključenjima zastupnika HSLS-a iz stranke.

Mladen Godek, zastupnik koji je glasovao za sporazum o NE "Krško", kazao je da ako nekog treba isključiti iz stranke to su onda oni koji rade štetu HSLS-u i pod čijim vodstvom pada rejting HSLS-a. Na novinarsko pitanje odnosi li se to na Dražena Budišu, Godek je samo kratko kazao: "Nisam ništa rekao, to ste vi zaključili." Dodao je da je 15 zastupnika zapravo bilo protiv zaključka Kluba zastupnika.

— Glasovao sam prema svojoj savjesti i ne znam što će biti, te hoće li me isključiti iz stranke. No, spreman sam na sve solucije. Naime, u Ustavu piše da zastupnici ne mogu odgovarati kazneno za ono što govore ili rade u Saboru. No, ne znam hoće li unutar HSLS-a biti sankcija — zaključio je Godek.

Ivo Škrabalo, koji je također jedan od šestorice zastupnika koji su izričito glasovali protivno volji Kluba zastupnika, kazao je o eventualnom njihovu isključivanju da stranka ima svoj Statut i tijela koji to procjenjuju, a na posljednjem Klubu zastupnika Dražen Budiša je dao naputak zastupnicima da opstruiraju kvorum.

— Glasovao sam danas za Sporazum u NE "Krško" jer mislim da taj sporazum otvara mogućnost suradnje sa Slovenijom i da je više koristan nego štetan. Drugi razlog zbog kojeg sam glasovao jest činjenica da se nisam slagao s opstruiranjem kvoruma. Ne izlazim iz HSLS-a, a ako me žele izbaciti, neka me izbace — kazao je Škrabalo, parafrazirajući Pašalićeve riječi.

Zrinka Bernardi-Glovacki rekla je da je glasovala ovako jer joj se ne sviđa destruktivna politika HSLS-a po kojoj se stavovi mijenjaju, ujutro smo za, poslijepodne protiv, a navečer opstruiramo kvorum.

Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva, a sada zastupnik HSLS-a, kazao je da je on potpisao spomenuti sporazum i da je logično da je za njega glasovao te da šest mjeseci nije bilo nikakve primjedbe iz redova njegove stranke na račun teksta Sporazuma, pa ne vidi zbog čega se na tom pitanju stvara razdor u koaliciji. Što se, pak, tiče eventualnog izbacivanja iz stranke, Fižulić ističe da ne vidi razlog zbog čega bi to bilo učinjeno, jer nije imao pojma o napucima za glasovanje. Na pitanje hoće li i dalje podržavati Račanovu politiku, on je rekao: "Ja sam član vladajuće koalicije."

A. MALENICA

MINISTRI RADOŠ I KRALJEVIĆ POTVRDILI LOJALNOST VLADI

Jozo Radoš, ministar obrane, istaknuo je da će zbog dubokih neslaganja s politikom HSLS-a ostati uz vladajuću koaliciju, bez obzira na to hoće li ili ne biti član Vlade. To je odgovorno ponašanje, jer je politika koju vodi HSLS loša.

- Mislim da bi bilo štetno prekinuti procese u koje je država krenula - nastavio je Radoš. - Prijevremeni izbori bili bi štetni za Hrvatsku. Na pitanje je li mu nuđeno mjesto u novoj vladi, Radoš je kazao da nije, ali ako mu bude ponuđeno da će ga prihvatiti.

Na pitanje o eventualnom isključenju ili odlasku iz HSLS-a kazao je kako to više nije važno. Dio ministara iz redova HSLS-a ovako razmišlja, nastavio je Radoš, ali je istaknuo da neće govoriti u njihovo ime. Sudbina Vlade i politika zemlje važniji su od politike moje stranke, kazao je Radoš.

I ministar Hrvoje Kraljević potvrdio je svoju lojalnost Račanovoj Vladi, istaknuvši da se slaže s onim što je govorio Jozo Radoš. Hrvoje Vojković, ministar gospodarstva, za naš list kazao je da mu nitko nije nudio mjesto u novoj vladi.

A. MALENICA