Vjesnik: 04. 07. 2002.

Silobrčić najmanje razumije ulogu Vijeća

BRANKO VUKŠIĆ

Kako, molim lijepo, ozbiljno shvatiti Vijeće HRT-a kad se njegov predsjednik akademik Vlatko Silobrčić na pet mojih ozbiljnih optužbi osvrće tek na jednu, koju, na žalost, izvrće ili ne razumije. Za uvaženog je akademika u kolumni »(Ne)kulturna revolucija na Prisavlju!?« sporna tek tvrdnja da je Vijeće kumovalo skidanju s ekrana Petra Vlahova zbog neuniformirane frizure. Nigdje ne kažem da je Vijeće HRT-a na jednoj od svojih kerempuhovski smiješnih sjednica »smijenilo gospodina Petra Vlahova«, kao što mi to gospodin Silobrčić podmeće. Ne postoji odluka o Vlahovljevu smjenjivanju, ali, tvrdi u Jutarnjem listu novinar čiju je glavu krasila sporna i »dekadentna beckhamovka«, postoje pritužbe Vijeća, starijih kolega i gledatelja. One su bile dovoljan razlog uredniku Sportskog programa Bruni Kovačeviću da skine, ili Vlahova ili barem njegovu frizuru s ekrana. Vidite, Silobrčića ne brine činjenica da Vlahov jest skinut s ekrana, jer je izgledom nepodoban za opskurnu središnju informativnu emisiju, već se od tog staljinističkog čina brani nepostojanjem formalne odluke. Pa, akademiče Silobrčiću, ni Kovačević - čije su ambicije, po ugledu na glavnu urednicu Jasnu Ulagu Valić, u nevjerojatnom raskoraku s profesionalnim mogućnostima - nije ostavio pismen trag o dekadentnoj i Dnevniku neprimjerenoj frizuri. Budući da nema svoje mišljenje i svoj stav, Kovačević je skinuo svojeg novinara (ili njegovu frizuru) zbog primjedbi (ponovno citiram Vlahova) Vijeća, nekoliko starijih kolega te gledatelja. To vam je, gospodine Silobrčiću, eklatantan primjer socrealističke autocenzure koja na Prisavlju cvjeta poput ambrozije. I na jedno i na drugo sam, za razliku od vas, alergičan.

Dakle, sasvim precizno, Kovačeviću ili, ponavljam, Ulagi, netko je iz Vijeća (a ne Vijeće kao tijelo s formalnom, pismenom odlukom) spočitnuo »dekadentnu frizuru«, što je zečevima bio dovoljan mig da Vlahova ili skinu ili malo drukčije počešljaju. A to što vas je uvrijedilo moje (dobronamjerno i u biti točno pisanje), a ne vizualna cenzura na HTV-u, dokaz je da ili ne razumijete vašu ulogu kao predsjednika Vijeća ili je taština ponovno prevladala ratio.

Ruku na srce, nisam iznenađen takvom reakcijom, jer je ona dokaz nerazumijevanja uloge Vijeća i gospodina Silobrčića i velike većine vijećnika, koji i ne shvaćaju pogubne posljedice vlastite, ozakonjene nekomptentnosti. Jasna je nakana lošeg Zakona o HRT-u, koji, upravo zbog načina izbora, sastava i (ne)stručnosti vijećnika, treba pod hitno mijenjati. Bi li akademik Silobrčić povjerio novinarima, književnicima, glumcima i, recimo, slikarima da izaberu šefa kirurške ekipe koji će izvesti do sada najsloženiju operaciju?! Ne bi, naravno. Ali, povikat će mnogi, televizija i nogomet su drugo! Nogometnu reprezentaciju mogu uspješnije od Jozića voditi ne samo Ćiro Blažević, nego i svi oni koji su usput bacili oko na jednu od utakmica. Tako i nad televizijskim programom može, izgleda, bdjeti nekompetentno Vijeće, ali ono nije zaduženo samo za bdijenje, nego i odlučuje o glavnom uredniku (a ovaj pak o čitavom programu) te amenuje sve ključne urednike. A sve to čini s velikim željama i malim znanjem. Zato situacija na Prisavlju nikad i nije bila konfuznija.