Vjesnik: 04. 07. 2002.

Krško prošlo, raskol u HSLS-u, Račan daje ostavku i sastavlja novu vladu

Iako je Budiša zaprijetio da će svi koji budu podržali sporazum biti izbačeni iz stranke, šestero je liberala diglo ruku - za/ Stranačkoj stezi otrgli su se Viktor Brož, Goranko Fižulić, Zrinjka Glovacki Bernardi, Mladen Godek, Željko Pavlic i Ivo Škrabalo/ Adlešić: Odluku o sankcijama donijet će Statutarna komisija HSLS-a

ZAGREB, 3. srpnja - Većinom glasova - s 80 glasova za, 41 protiv i devet suzdržanih - Hrvatski sabor je u srijedu konačno ratificirao ugovor o nuklearci Krško zbog kojeg je došlo do raspada koalicije, odnosno najavljene Račanove ostavke i osnivanja manjinske vlade, bez HSLS-a. Osim toga što je Budiša, odbijajući ratificirati sporazum o Krškom, isprovocirao slom koalicije, glasovanje o Krškom dovelo je i do potpunog raskola u samom HSLS-u.

HDZ-ov manevar izlaska iz sabornice

Iako je, naime, na Klubu zastupnika te stranke jednoglasno odlučeno da će 23 HSLS-ovca biti suzdržana, te je Budiša unaprijed zaprijetio da će svi koji se toga ne budu pridržavali i koji budu podržali sporazum biti izbačeni iz stranke, čak je šestero liberala diglo ruku - za. Stranačkoj stezi otrgli su se Viktor Brož, Goranko Fižulić, Zrinjka Glovacki Bernardi, Mladen Godek, Željko Pavlic i Ivo Škrabalo.

Osim HDZ-a, HSP-HKDU-a i DC-a, protiv sporazuma su bili Željko Dragović, Željko Glavan, Ante Grabovac, Joško Kontić, Dorica Nikolić, Ivan Škarić, Hrvoje Zorić, Vinko Špičko i Stanko Zrilić. Osam preostalih liberala, među kojima je i šefica Kluba Đurđa Adlešić, ostali su suzdržani. Suzdržana je bila i Marijana Petir (HSS). Inače, sporazum su podržali i zastupnici nacionalnih manjina te Zlatko Canjuga.

DC je zatražio odgodu glasovanja jer je premijer Ivica Račan najavio ostavku, no njihov prijedlog s lakoćom je odbijen. HDZ-ovci su, pak, izveli manevar, pa su prije samoga glasovanja, kako ne bi osigurali kvorum, napustili sabornicu da bi se potom vratili i glasovali protiv sporazuma.

Raskol u Klubu zastupnika HSLS-a nakon glasovanja je komentirala Đurđa Adlešić rekavši kako to nije prvi put da liberali nisu jedinstveni. Na upit treba li sankcionirati neposlušne zastupnike, odgovorila je da će odluku o tome donijeti Statutarna komisija, a da ona sama predstavlja »tek jedan glas«.

Jedan od neposlušnih HSLS-ovaca, koji će najvjerojatnije biti izbačeni iz stranke, Mladen Godek, rekao je da je glasovao po savjesti i najčvršćem uvjerenju, zbog čega se dobro osjeća. Što se tiče sankcija, spreman je na sve. Uz napomenu da zastupnici po Ustavu ne mogu kazneno odgovarati za svoje glasovanje, pa ne bi trebali ni u stranci, dodao je da iz HSLS-a treba isključiti one koji rade na štetu stranke. Na pitanje misli li pritom na Budišu, odgovorio je da nije »ništa rekao«.

Ivo Škrabalo glasovao je za sporazum jer smatra da je on koristan i potreban za dobre odnose sa Slovenijom te da od njega ima više koristi nego štete. Osim toga, dodatni poticaj mu je bila i opstrukcija koju je HSLS u Saboru provodio u petak po Budišinu naputku.

Na upit o sankcijama, Škrabalo je rekao da on neće izaći iz stranke, a »ako me izbace, neka«. Zrinjka Glovacki Bernardi glasovala je protiv volje stranke, jer je »politika HSLS-a u zadnje vrijeme postala destruktivna«, a Goranko Fižulić rekao je kako je logično da je podržao sporazum jer je kao ministar sudjelovao u njegovu sklapanju.

No, kaže, ne vidi razloga da ga se zbog toga izbaci iz stranke.

Osim sporazuma o Krškom, većinom glasova Sabor je izglasovao i zaključak kojim je Vladu obvezao da poduzme sve potrebne mjere da bi on stupio na snagu.

Ako se, pak, do 1. siječnja iduće godine ne ispune uvjeti za stupanje sporazuma na snagu, Sabor će razmotriti njegovo raskidanje.

Inače, o tome koliko je za Vladu bilo važna ratifikacija ovog sporazuma najbolje govori i kombinatorika broja glasova za izglasavanje sporazuma.

Nakon što je još prošli tjedan odbačena ideja da bi za ratifikaciju bila potrebna dvotrećinska većina zastupnika, Sabor je prije samoga glasovanja prihvatio mišljenje Odbora za Ustav po kojem je za ratifikaciju dovoljna većina glasova nazočnih zastupnika. Dakle, za prolaz sporazuma bilo je dovoljno i samo 39 zastupnika!

Marija Pulić