Novi list: 04. 07. 2002.

ZBOG AMERIČKOG PROTIVLJENJA PRODUŽENJU MISIJE UN-a U BiH EUROPSKI DUŽNOSNICI ZA PREUZIMANJE VOĐENJA MISIJE PRIJE PREDVIĐENOG ROKA

EU preuzima misiju u Bosni?

U američkom kompromisnom tekstu, između ostalog, stoji pružanje 12-mjesečnog imuniteta za zločine koje počine pripadnici mirovnih snaga iz bilo koje zemlje koja dosad nije ratificirala sporazum o pridruživanju Međunarodnom kaznenom sudu

PARIZ – Europska unija ponudila je u srijedu da preuzme mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini kako bi spriječila njezin kolaps ukoliko ne uspiju pregovori u zadnjoj minuti o ulozi Sjedinjenih Država u toj misiji.

Pregovaračima je rok istekao u srijedu u ponoć po njujorškom vremenu, kako bi izbjegli američku prijetnju stavljanja veta na produžetak misije UN-a u BiH ukoliko se američki mirovnjaci ne izuzmu iz jurisdikcije novog globalnog kaznenog suda. »Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo postigli kompromis s Amerikancima«, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u interviewu za francuski dnevni list Liberation u srijedu. »No, ako ne uspijemo, mislim da moramo donijeti odluku o preuzimanju vođenja mirovne misije u Bosni«, dodao je Solana. Washington je zaprijetio stavljanjem veta na obnovu misije u BiH ako 15-člano Vijeće sigurnosti ne donese odluku o davanju imuniteta američkim pripadnicima od mogućeg gonjenja pred ICC-om čiji je statut stupio na snagu u ponedjeljak.

Američki izaslanici kasno u utorak izvijestili su o postojanju kompromisnog teksta, dok se američka savjetnica za nacionalnu sigurnost susrela s danskim dužnosnicima, nositeljima rotirajućeg predsjedništva EU-a. »Najbitniji je nastavak mirovnih operacija UN-a u Bosni u budućnosti, i da međunarodna zajednica također ispunjava svoje obveze«, izjavio je danski ministar vanjskih poslova u priopćenju objavljenom u Copenhagenu nakon kasnonoćnih pregovora u utorak u Washingtonu. »Osjetili smo da je to također želja i Sjedinjenih Država«, dodao je Moeller, koji se u srijedu trebao sastati s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.

Britanski šef diplomacije Jack Straw u utorak je izjavio kako EU radi na »nekim unutarnjim aranžmanima« kako bi se spriječio kolaps misije u Bosni te je nagovijestio mogućnost preuzimanja misije.

Američki prijedlog koji je u utorak kružio Vijećem sigurnosti sadrži 12-mjesečni imunitet za zločine koje počine pripadnici mirovnih snaga iz bilo koje zemlje koja dosad nije ratificirala sporazum o pridruživanju Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). To bi mogućim optuženim mirovnjacima dalo vremena da se vrate u svoje zemlje pod jurisdikciju svojih nacionalnih sudova. Nakon 12 mjeseci, sud bi mogao suditi pripadniku mirovnih snaga samo nakon glasovanja u Vijeću sigurnosti, u kojem Washington ima pravo na veto, kao i Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Jacques Klein, Amerikanac koji vodi UN-ovu misiju u Bosni, ranije je izjavio da je broj američkog osoblja u misiji, 46, »vrlo, vrlo malen«, no upozorio je da bi za Europsku uniju bilo jako teško kada bi preuzela punu kontrolu nad misijom već ove godine. »Problem se javio u vrlo nezgodnom periodu jer pred nama su izbori 5. listopada u kojima IPTF (policija UN-a) igra ključnu ulogu u promatranju policijskog ponašanja«, izjavio je Klein za Reuters. Također je dodao da je UN-ova policija direktno uključena u široko planiranje obilježavanja obljetnice masakra u Srebrenici, 11. srpnja 1995., kada su snage bosanskih Srba ubile više od osam tisuća Muslimana. (Reuters/Hina)