Vjesnik: 04. 07. 2002.

Nova koalicijska vlast imat će više od četiri stranke

Formirajući novu koalicijsku vlast, Račan formira i koaliciju za sljedeće izbore, redovne ili izvanredne / S ulaskom u koaliciju mogu računati i manje regionalne stranke, ali teško mogu očekivati ministarska mjesta / Najavljeno smanjenje broja ministarstava ovisit će i o snazi koalicijskih partnera i sposobnosti nekih ministara / U novom koalicijskom sporazumu moglo bi se naći mjesta i za »neposlušne«, odnosno iz stranke eventualno izbačene zastupnike HSLS-a

ZAGREB, 3. srpnja – Nakon što krajem tjedna, najvjerojatnije u subotu, premijer Ivica Račan preda ostavku predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, počet će slaganje novog koalicijskog sporazuma. U tom poslu neće sudjelovati HSLS, ali će ga obaviti, gotovo je izvjesno, više od četiri stranke.

Naime, SDP u Saboru ima 45 glasova, HSS 16, HNS i LS po dva, s time da su u klubu zastupnika još dva zastupnika manjina. Dakle, četvorka ima ukupno 67 glasova, devet manje od tzv. kvalificirane većine (76 glasova). Nova vlada može izdržati dosta dugo ili barem nekoliko mjeseci (do prijevremenih izbora) šaljući u Sabor samo one prijedloge koji se izglasavaju većinom prisutnih zastupnika, ako postoji kvorum.

Čak 80 glasova za ratifikaciju Sporazuma o NE Krško pokazalo je da ni neka nova Račanova vlada, bez HSLS-a, ne bi smjela imati problema sa saborskim glasanjima. No ta će podrška biti mnogo čvršća ako je se uobliči u koalicijski sporazum. Isto tako, sigurno je da s formiranjem nove koalicije Račan zapravo formira i koaliciju za sljedeće izbore, bez obzira hoće li biti redovni ili izvanredni.

Moguće su razne kombinacije. Medijski najatraktivnija vezana je za zastupnike HSLS-a koji su glasali za ratifikaciju Sporazuma i eventualni povratak HSLS-ovih ministara u saborske klupe.

Za osnivanje kluba dovoljna su četiri saborska zastupnika. Ostvari li Dražen Budiša prijetnju o izbacivanju iz stranke onih koji su glasali za ratifikaciju, iz HSLS-ovog kluba mora otići šest zastupnika.

Otvoreno je i pitanje »pripadnosti« sadašnjih HSLS-ovih članova Vlade koji se mogu vratiti u Sabor. Goran Granić, Jozo Radoš i Hrvoje Kraljević nisu u dobrim odnosima s novim vodstvom stranke, a čini se da je i Andro Vlahušić u toj skupini. Vrate li se oni u Sabor, to znači novi gubitak glasova za HSLS, a ako skupina »neposlušnih« i »izbačenih« odluči formalno uobličiti svoju političku opciju, makar i kroz klub zastupnika, moguće je da uđu i u novi koalicijski sporazum.

Tri sigurna saborska glasa Račanova je vlada uvijek imala i u klupama dviju regionalnih stranaka – dva PGS-ova i jedan SBHS-ov, što tim strankama otvara mogućnost službenog ulaska u koaliciju. Ne očekuje se da bi formalnim ulaskom u koalicijsku vlast te stranke mogle dobiti i ministarska mjesta, ali je moguće da im se ususret izađe u krojenju novog izbornog zakona, jer njima nipošto ne odgovara da se Hrvatska podijeli na mali broj izbornih jedinica, jer su strogo regionalno utemeljene.

Otvorena je, navodno, i mogućnost povratka IDS-a, koji je u Saboru Vladine prijedloge podržavao i nakon istupanja iz koalicije. No tome se protivi dio vodstva stranke, a pitanje je i kako bi na njegov povratak reagirao HSS.

Ma koliki vijek trajanja nove koalicijske vlade bio – a zasad nije sigurno namjerava li Račan s njom gurati do kraja 2003. – izvjesno je samo da za jedan prijedlog zakona Vlada sigurno ne može dobiti potrebnu podršku u Saboru. Naime, za izglasavanje Ustavnog zakona o pravima manjina potrebna je dvotrećinska većina, dakle 101 glas.

S izlaskom HSLS-a iz koalicije otvara se i problem sastava vlade te zamjenika i pomoćnika ministara. HSLS je, naime, imao vicepremijera i pet ministara. U sljedećih dva do tri tjedana Hrvatska će se sigurno nauživati u raznim »probnim balonima« koje će puštati i stranke i oni koji bi željeli postati ministrima.

Upravo je ta, do sada nebrojeno puta dokazana neutaživa pohlepa hrvatskih stranaka i političara za foteljama, jedan od glavnih razloga zbog kojih Račan predlaže smanjivanje broja ministarstava. Svojedobno je Račan predlagao vladu sa 12 ministarstva i manje potpredsjednika (danas ih je troje i jedan vicepremijer). No, eventualno spajanje resora neće ovisiti samo o logici nego i o snazi koalicijskih partnera koji drže određena ministarstva, ali i sposobnosti nekih ministara.

Na primjer, teško je očekivati da bi Zlatko Tomčić u ime HSS-a pristao na spajanje Ministarstva prosvjete s ministarstvima kulture ili znanosti, ako bi to značilo odlazak iz Vlade Vladimira Strugara, a jednako je teško očekivati da bi Račan baš Strugaru povjerio još veći resor.

S eventualnim ujedinjavanjem ministarstava obrane i branitelja ne bi trebalo biti sličnih problema. Ali bi ih i te kako moglo biti ako bi se krenulo u pripajanje Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva, koje drži HSS-ov Željko Pecek, Ministarstvu gospodarstva, kojem bi se mogao priključiti i turizam.

Spajanje ministarstava vanjskih poslova i europskih integracija pak u pitanje dolazi zbog općeg uvjerenja u Banskim dvorima da Ministarstvo nestranačkog ministra Nevena Mimice radi neusporedivo bolje od Ministarstva vanjskih poslova pod vodstvom SDP-ovog Tonina Picule.

Veliko je pitanje i tko će od HSLS-ovaca otići iz Vlade. Siguran je odlazak Dražena Budiše, Hrvoja Vojkovića iz Ministarstva gospodarstva i Marija Kovača iz Ministarstva prometa. Čini se da Jozo Radoš nema ništa protiv ostanka u Ministarstvu obrane, no kadrovski apetiti ostalih stranaka sigurno će i to ministarstvo uključiti u obzir.

Naime, Tomčićev HSS je u ovoj krizi podmetnuo leđa i postao drugi najjači partner u novoj koaliciji, pa će sigurno tražiti jedno od velikih i medijski važnih ministarstava, a među dosadašnjim HSLS-ovim ministarstvima to su ministarstva obrane i gospodarstva. Najsigurnije mjesto, među HSLS-ovcima, ima Goran Granić, koji je potpredsjednik izvan kvote svoje stranke. Račan ga smatra jednim od ključnih ljudi za funkcioniranje Vlade i teško je vjerovati da bi ga se mogao odreći, bez obzira na moguće pritiske ostalih partnera.

Kadrovskih će natezanja biti i zbog mjesta zamjenika i pomoćnika ministara. HSLS je imao zamjenike ministara u nekim vrlo važnim resorima. To se prije svega odnosi na Damira Kuštraka u Ministarstvu financija i Vesnu Cvetković Kurelec u Ministarstvu vanjskih poslova. No, dok se odlazak Piculine zamjenice smatra gotovom stvari, Kuštrakova pozicija nije ni približno toliko ugrožena, kao ni posao zamjenika ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Rolanda Žuvanića – njih mnogi u Vladi smatraju profesionalcima koji su iznimno pridonijeli radu svojih ministarstava.

Iako je gotovo sigurno da u prvom naletu kadrovskih promjena neće biti pomoćnika ministara, teško je očekivati da članovi SDP-a neće od Račana tražiti da se konačno ispravi nesrazmjer u zastupljenosti stranaka na tim pozicijama.

Naime, HSLS je svojedobno na mjesta pomoćnika uspio ugurati više svojih članova nego SDP. Na 21 posto pomoćnika ministara iz redova HSLS-a SDP je imao oko 15 posto pomoćnika ministara, iako je odnos saborskih glasova tih stranka bio bitno drukčiji (HSLS 23, SDP 45).

Sanja Kapetanić