Slobodna Dalmacija: 04. 07. 2002.

IZA ZATVORENIH VRATA - SUSRET PREMIJERA I ČELNIKA HDZ-a NA VRHUNCU POLITIČKE KRIZE U ZEMLJI

Račan i Sanader tajno razgovarali o Ustavnom zakonu

Službeno, tema razgovora bio je Ustavni zakon o pravima manjina čije je donošenje preduvjet za podnošenje prijave za članstvo u EU-u. No doista je teško prihvatiti da lideri nisu razgovarali i o zbivanjima na političkoj pozornici

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Upravo u trenutku najveće krize vladajuće koalicije, kada se žonglira manjinskom vladom, prijevremenim izborima i vladom stručnjaka, daleko od očiju javnosti sastali su se Ivo Sanader i Ivica Račan. Predsjednici dviju najvećih stranaka, HDZ-a i SDP-a, navodno su održali "dug i vrlo dobar sastanak". Službeno, tema razgovora bio je Ustavni zakon o pravima manjina koji već mjesecima čeka na usvajanje u Hrvatskom saboru, kao jedan od najvažnijih preduvjeta za podnošenje prijave za članstvo u Europskoj uniji. Neslužbeno, razgovarali su o svemu ostalom. Možda o velikoj "crno-crvenoj" koaliciji?

Manjinski zakon mora u Saboru dobiti dvotrećinsku većinu, a to u situaciji kad Budišin HSLS izlazi iz vladajuće koalicije dolazi u pitanje. Stoga je Račan potražio potporu kod "zakletog neprijatelja", predsjednika HDZ-a. Ne samo u vlastitom, nego čak u nacionalnom interesu jer bez tog zakona Hrvatska će propustiti novi krug prijava za Europsku uniju i ponovno ostati na repu kolone, pokunjeno u čekaonici vrebati iduću priliku. A kad se pred nosom HDZ-a zamahne nacionalnim interesom, njegovi čelnici odmah naćule uši i pokazuju spremnost na dogovor. Na nagodbu. Ako je Sanader strpljivo i s razumijevanjem saslušao Račanovu ponudu, vjerojatno je uzvratio jednakom mjerom. I pred Račana iznio neke svoje zahtjeve. Koje, otkrit će se na vrijeme.

Međutim, doista je teško očekivati da na tom "dugom i vrlo dobrom" sastanku dvojice stranačkih lidera nije bilo govora o koalicijskoj krizi, raspadu petorke, najavi prijevremenih izbora. I teško će dvojica lidera nekoga uvjeriti da se nisu krojile kombinacije o predizbornim i postizbornim koalicijama.

Politički analitičari potrošili su gomile papira analizirajući mogućnosti za uspostavu velike koalicije SDP-a i HDZ-a, a Sanader i Račan izgulili glasnice demantirajući te najave. I pritom nisu daleko od istine. Brojne ankete po medijima pokazuju da biračko tijelo tih stranaka ne odobrava međusobnu koaliciju. Koliko god neki tvrdili da se dva radikalno suprotstavljena bloka u jednom trenutku počnu privlačiti, sve dok postoji realna opcija koaliranja s manjim strankama, prvenstveno HSS-om, do velike koalicije neće doći. Osim u pitanjima od nacionalnog interesa, kao što je ustavni zakon o manjinama.

Ivo Sanader nekoliko je puta, pogotovo otkad je eskalirala ova kriza, naglasio kako koalicija s SDP-om ne dolazi u obzir. Jednako kao ni koalicija s drugim strankama lijevog centra, poput HNS-a i Liberalne stranke. U igri ostaju stari partneri s kojima HDZ već godinama očijuka: HSLS i HSS. S time da je Seljačka stranka u najboljoj poziciji. Njezin predsjednik Zlatko Tomčić otvoren je za suradnju sa svima — i ni s kim.

S druge strane, Ivica Račan je bez mnogo buke već "zakapario" koalicijske partnere za budućnost. Vesna Pusić i Zlatko Kramarić stavili su karte na stol. Izjavili su lojalnost aktualnoj koaliciji i uvjetovali je raskidom veza s Budišinim HSLS-om. Pitanje je hoće li Račanu to biti dovoljno za održavanje postojeće i formiranje nove vlade.

U svakom slučaju, Sanader i Račan na posljednjem su sastanku samo malo odmjerili snage. Upoznali su se, opipali mišiće, pokušali saznati kako diše ljuti politički protivnik. Prva runda je gotova. Nastupilo je zatišje pred drugu, vjerojatno mnogo žešću.