Slobodna Dalmacija: 04. 07. 2002.

U POSTUPKU PROTIV OSMORICE OSUMNJIČENIH U SLUČAJU "SLOBODNA DALMACIJA"

Sudac odbacio prijavu

SPLIT — Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Stanko Grbavac, koji vodi predmet "Slobodna Dalmacija", izrazio je neslaganje s provođenjem istrage nad osam osumnjičenih protiv kojih je Udruga polagatelja prava na dionice zbog zlouporaba s dionicama iz 1993. godine podnijela kaznenu prijavu.

Takvu sučevu odluku zaprimilo je prošlog tjedna Izvanraspravno vijeće Županijskog suda koje bi trebalo odlučiti o takvom neslaganju s provođenjem istrage. Spis je došao na stol savjetnika Srećka Grgurevića koji nam je potvrdio da je zaprimio zahtjev istražnog suca, no kako je rekao, predmet ne može uzeti u obradu prije jeseni jer odlazi na godišnji odmor, a kako se radi o velikom spisu, treba vremena za obradu i upoznavanje.

Kako je dodao, istražni sudac izražava neslaganje s provođenjem istrage onda kada smatra da nema osnovane sumnje, a i onda kada nema dovoljno dokaza da je počinjeno kazneno djelo. Zakonski rok za rješavanje spisa u roku od 48 sati na spis "Slobodna Dalmacija" se u ovom slučaju ne primjenjuje jer je riječ o tzv. žutom spisu ili predmetu koji nije pritvorski pa nije žuran za rješavanje.

Nakon što na jesen saznamo odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda, ipak će zadnju riječ o svemu imati Vrhovni sud RH koji će konačno odlučiti hoće li se proces nastaviti ili će za osam, za sada osumnjičenih, u aferi s dionicama "Slobodne Dalmacije" kaznene prijave biti odbačene.

Da podsjetimo, Udruga polagatelja prava na dionice "Slobodne Dalmacije" je podnijela kaznenu prijavu u kojoj stoji da je tadašnji direktor Splitske banke Frane Mitrović, po Pašalićevu nalogu, u svibnju 1993. godine prodao Kutlinu Globus Holdingu 37.184 dionice.

Te dionice "Slobodne Dalmacije" su bile u vlasništvu Splitske banke, a prodane su za 3,7 milijuna njemačkih maraka. Splitska je banka tako, s obzirom na cijenu koju su dionice SD u to vrijeme postigle na Zagrebačkoj burzi, oštećena za najmanje 6,3 milijuna DEM. Inače, u ovom predmetu su saslušani mnogi među kojima posljednja dva mjeseca i Miroslav Kutle, Ivić Pašalić te Drago Krpina (prvi se branio šutnjom, op.a.). Pašalić i Krpina su negirali počinjenje bilo kakvog kaznenog djela pa je istražni sudac nakon što je Krpina dao svoj iskaz izrazio neslaganje s provođenjem istrage.

Ž. JURIĆ

NIKŠA WAGNER: BEZ KOMENTARA

Općinski državni odvjetnik Nikša Wagner je za sučevu odluku neslaganja s provođenjem istrage doznao tek od novinara, a kako je rekao, istražni sudac nije po zakonu ni obvezan da odvjetništvo o tome obavijesti.

— Kako nisam dobio nikakvu službenu informaciju o takvoj odluci u slučaju "Slobodna Dalmacija", ne mogu ništa komentirati — kratko je izjavio Nikša Wagner.