Vjesnik: 05. 07. 2002.

Nastavak natezanja

BRUNO LOPANDIĆ

Romantična zamisao potpredsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Tomca da još za trajanja parlamentarnog skupa Vijeća Europe nagovori Slovence na istovremenu ratifikaciju sporazuma o nuklearci Krško u oba parlamenta, nije uspjela. Ne samo da ta ideja nije realizirana, nego se nakon posljednjih obrata to jedino izgledno pitanje pridružilo svim ostalim koji se već deset godina nazivaju nerješivima. Hrvatska i Slovenija i dalje se nalaze u začaranom krugu u kojem jedno pitanje uvjetuje drugo.

Više zbog spašavanja vlastite koalicije, ma kako se na kraju ona zvala, a manje zbog rješenja samog problema oko Krškog, Sabor je napokon ratificirao sporazum. Slovenski premijer Drnovšek reagirao je brzo kazavši da Sabor nije sporazum ratificirao u predviđenom roku, dakle do 1. srpnja, pa tako ratifikacija nije više dovoljna.

Nastavak natezanja, ovaj put oko sporazuma o Krškom, samo pokazuje da je do kraja ove godine teško očekivati bilo kakav pozitivan pomak. Premda je slovenski ministar okoliša i prostora Janez Kopač ustvrdio da je zbog ratifikacije Hrvatska sada u prednosti, a Drnovšek za opstrukciju slovenske ratifikacije optužio svoje pučke koalicijske partnere (SLS), ali ih nije bio spreman žrtvovati. Svoju vladu želi sačuvati neokrnjenu do rujna, kada će krenuti predsjednička kampanja. Tada će Drnovšek podnijeti ostavku na mjesto premijera.

U sada već predizbornoj Sloveniji sve je veća nervoza, pa je sasvim sigurno da nitko od tamošnjih ozbiljnih političara neće riskirati s vrućim neriješenim pitanjima. Predsjednički izbori u Sloveniji znače mnogo više od toga. Nakon deset godina vladavine dvojca Kučan-Drnovšek te Drnovšekovom kandidaturom za predsjednika, u Sloveniji dolazi do mogućnosti za rekonstrukciju vlade, ali i početka smjene političkih elita u susjednoj zemlji.

Političke elite i u Sloveniji i u Hrvatskoj, pokazalo je to desetljeće bezuspješnih pregovora, nisu uspjele prevladati bolest nesposobnosti i brzopletosti, ali i natezanja na razini dječjeg vrtića. Podigavši otvorena pitanja Hrvatske i Slovenije na razinu biti ili ne biti, političari su postali robovi vlastitih manipulacija - kompromis im je teško »prodati«, bilo parlamentu, bilo javnosti.