Novi list: 05. 07. 2002.

ŠTO KAŽE GLAS NARODA O NAJNOVIJIM PRESTROJAVANJIMA NA MARKOVOM TRGU

Dobro je da je Budiša otišao, ali loše što svi ostali ostaju

ZAGREB – U trenucima političkih promjena, famoznim kineskim »zanimljivim vremenima«, mnogi građani na trenutak zaboravljaju svoje brige i svrstavaju se u neke od navijačkih tabora. No, iako mali čovjek s ulice nema pristup privilegiranim informacijama, od građana koje smo anketirali dobili smo iznenađujuće lucidna mišljenja koja su pokazala da su prošla vremena mahanja zastavama i jednostavnih slogana.

– Dobro je što je Budiša napokon izletio iz Vlade jer njegovog podmetanja klipova je stvarno već svima dosta. No, žao mi je što se to dogodilo na račun sporazuma o Krškom. Glasanje o Sporazumu je zapravo bilo sve samo ne glasanja o Sporazumu. Saborski zastupnici su se poredali po liniji »za Račana – protiv Račana«. O samoj nuklearnoj elektrani očito nitko nije razmišljao, smatra Ivan Majić, 45-godišnji elektrotehničar kojeg smo presreli u Draškovićevoj ulici. Kako kaže, to je još jedan dokaz da u Hrvatskoj vlada »partitokracija u kojoj je važnije tko je na čijoj strani i tko što zastupa, nego koliko je ono o čemu se odlučuje zaista dobro za zemlju i građane«.

Andrija i Mira, dvoje umirovljenika, imali su nešto drukčije mišljenje.

– Dobro je da Budiša ne da da se ide protiv hrvatskih interesa, on je jedini koji ih je uvijek branio, rekao je Andrija i dodao da su Slovenci pokrali milijune kuna i sad bi tu krađu htjeli legalizirati.

Nešto mlađa populacija na pokušaje anketiranja odgovarala je s »Koji Budiša?«, »Koji Račan?« i »Koja petorka?« ili jednostavnim odmahivanjem ruke. No, neki su ipak kazali da će ih politika zanimati onda kad se zaista bude pokazalo da ima razlike u tome tko će od svih njih biti na vlasti.

– Da, bitno je koja stranka ima većinu u Saboru i mi na neki način ovisimo i o tome, ali njihova važnost je puno manja od one koju im pridaju mediji. Kad čovjek gleda naslovnice, rekao bi da se u Hrvatskoj ne događa ništa osim sastanaka političara i njihovih međusobnih svađa, rekao nam je student matematike Ilija Popović.

D. PERKOVIĆ