Vjesnik: 05. 07. 2002.

Adlešić na čelu frakcije za neutraliziranje radikalnoga krila HSLS-a?

ZAGREB, 4. srpnja - Čelnici HSLS-a Đurđa Adlešić, Vilim Herman i Joško Kontić neizravno su na konferenciji za novinare u četvrtak u Saboru potvrdili da će u stranci uskoro biti oformljena frakcija. Kako Vjesnik neslužbeno doznaje, na čelu te frakcije trebala bi biti potpredsjednica stranke Đurđa Adlešić, a cilj joj je neutralizirati utjecaj radikalnoga krila HSLS-a na predsjednika stranke Dražena Budišu.

Pitanje frakcije prvi je pred novinarima pokrenuo potpredsjednik kluba HSLS-ovih zastupnika Vilim Herman, koji je naglasio da je još u vrijeme HSLS-ova izbornog sabora u veljači predlagao da se osnuje frakcija kojom bi se »otvorio prostor za drukčije mišljenje u stranci«.

Đurđa Adlešić nije se decidirano željela izjasniti o tome je li za osnivanje frakcije ili protiv nje, no kazala je da je to »vrijedan prijedlog o kojem treba razgovarati«.

Joško Kontić naglasio je da ne zna hoće li postojanje frakcija dobiti uporište u statutu HSLS-a, te dodao da o tom problemu nije u četvrtak ujutro u Banskim dvorima razgovarao s Draženom Budišom.

Doznajemo da je gradska organizacija zagrebačkog HSLS-a u četvrtak pokrenula postupak za isključenje iz stranke Ive Škrabala, Goranka Fižulića i Zrinke Glovacki Bernardi, zastupnika koji su u srijedu podržali ratifikaciju sporazuma o Krškom. Vilim Herman je na konferenciji za novinare jasno rekao da se protivi takvom postupku, a njemu su se u četvrtak neformalno pridružili i još neki HSLS-ovi zastupnici. Međutim, još nije pokrenut postupak za isključenje iz stranke ministra Joze Radoša i Hrvoja Kraljevića, jer su oni, kako se doznaje, samo izrazili namjeru da podupru novu vladu, ali to još nisu učinili.

D. Zečić