Vjesnik: 05. 07. 2002.

Geneza raskola u HSLS-u: Od odlaska Vlade Gotovca do osnivanja kluba zastupnika nezadovoljnih Budišom

U HSLS-ovoj se povijesti raspad prvi put dogodio 1997. godine, kad su iz stranke istupili nezadovoljnici na čelu s pokojnim Vladom Gotovcem. Rezultat je bio osnivanje LS-a / U saborskim se kuloarima u četvrtak moglo čuti da se uskoro očekuje osnivanje novog kluba zastupnika - nezavisnih liberala

ZAGREB, 4. srpnja – HSLS ponovno prolazi kalvariju. U povijesti stranke rascjep se prvi put dogodilo 1997. godine, kad su iz HSLS-a istupili nezadovoljnici na čelu s pokojnim Vladom Gotovcem. Rezultat je bio osnivanje LS-a.

Međutim, nezadovoljstvo je i dalje tinjalo. Stranku spašava »brak« sa SDP-om ozakonjen 1998. godine u Splitu, gdje nastaje središte pobjedničke koalicije koja je 2000., na trećesiječanjskim izborima, osvojila vlast.

U međuvremenu se događaju i predsjednički izbori koje prvi čovjek HSLS-a, Dražen Budiša, gubi. Predsjednik SDP-a Ivica Račan, koji postaje premijer, nakon izbora 3. siječnja Budiši je nudio mjesto predsjednika Sabora, što je on odbio, nadajući se pobjedi na predsjedničkim izborima.

Vlada je konstituirana, a Goran Granić postaje najviše pozicionirani HSLS-ovac u Banskim dvorima, na mjestu potpredsjednika. Uza to, Račan mu daje velike ovlasti, što Granića pretvara u sivu eminenciju Vlade.

Uz Granića, 2000. godine u Vladu ulazi još pet HSLS-ovih ljudi – Goranko Fižulić kao ministar gospodarstva, Jozo Radoš kao ministar obrane, Hrvoje Kraljević postaje ministar znanosti, Alojz Tušek ministar prometa, a Ana Stavljenić Rukavina bila je nestranačka osoba na mjestu ministrice zdravstva, ali u HSLS-ovoj kvoti. Budiša pak ostaje saborski zastupnik, izjavljujući da je to časna dužnost.

Nezadovoljstvo pozicijom izbija na vidjelo prošlog ljeta, kad je koalicija prolazila krizu zbog Budišina neslaganja s izručenjem hrvatskih generala Haaškom sudu. Budiša daje ostavku na mjesto predsjednika stranke, a v. d. predsjednika postaje Jozo Radoš, ministar obrane.

Podjela u stranci je očita – Budiša oko sebe okuplja radikalno krilo stranke, a oko Radoša se okupljaju umjereniji HSLS-ovci. Među njima su i HSLS-ovi ministri, što na saboru HSLS-a u veljači ove godine, kad je Budiša ponovno postao predsjednik stranke, rezultira potpunim prekidom odnosa između Budiše s jedne strane i Granića, Radoša, Kraljevića, Andre Vlahušića (zamijenio je ministricu zdravstva nakon »afere Baxter«) te Alojza Tušeka (koji je jedini na sjednici Vlade, na kojoj se odlučivalo o izručenju generala, bio za) s druge.

Kriza koalicije dostiže vrhunac u ožujku, a stranka umjesto neposlušnih ministara Fižulića i Tušeka – koji je u međuvremenu i isključen iz stranke HSLS-a – Račanu nudi Budiši lojalne Hrvoja Vojkovića I Marija Kovača. Cilj je bio i maknuti Gorana Granića s mjesta zamjenika premijera, na što Račan pristaje, pa na to mjesto dolazi Budiša. Granić, zahvaljujući premijeru, ostaje u Vladi, ali ne u stranačkoj kvoti.

Račan nevoljko pristaje na pogodbu, o čemu govori i javno u Saboru 15. ožujka, kad je tankom većinom ponovno spašena koalicijska vlada. Koja, sad je evidentno, nije preživjela ni tri i pol mjeseca.

Ne može se reći da je Račan bio previše zadovoljan radom HSLS-ovih ministara u Vladi, jer brojni projekti, poput reforme vojske ili znanosti, nisu odrađeni na vrijeme, no HSLS-ovci su Račanu, barem oni koji su u radu Vlade sudjelovali od početka, bili lojalni. I svi su izgledi da će to i ostati, sudimo li prema najavama ministara Radoša i Kraljevića, koji su potvrdili lojalnost premijeru.

Ratifikacija Sporazuma o NE Krško u srijedu pokazala je da se ni šest liberalnih zastupnika ne slaže s Budišinom politikom. Njima, ali i ministrima koji se nude Račanu za ostanak u novoj vladi, prijeti isključenje iz stranke.

Na takav su razvoj događaja u HSLS-u računali i SDP-ovci, a u saborskim se kuloarima u četvrtak moglo čuti i da se uskoro očekuje osnivanje novog kluba zastupnika – nezavisnih liberala. Za osnivanje kluba dovoljna su četiri zastupnika.

Osim zastupničkih mjesta, u pitanju je gotovo dvadesetak HSLS-ovih članova koji rade kao zamjenici ili pomoćnici ministara u raznim ministarstvima, od kojih su se neki, kao što je Roland Žuvanić, zamjenik ministra okoliša, u četvrtak oglasili i potvrdili lojalnost Vladi.

HSLS se ponovno dijeli na one »za« Budišu, koji nakon izlaska iz koalicije postaje oporba za koju je još upitno hoće li podržati Vladu, i na one koji su uvjereni da su globalni interesi Hrvatske važniji od, kako kažu, uskih stranačkih interesa.

Dada Zečić