Slobodna Dalmacija: 05. 07. 2002.

"Ovo je kraj" za novi početak

Frenki LAUŠIĆ

Ovo je kraj - jetko je procijedio kroz zube Dražen Budiša, predsjednik HSLS-a, nakon saborskog ratificiranja Sporazuma o nuklearnoj elektrani "Krško" i time javno raskinuo realpolitički brak iz interesa koji je sa SDP-om, a potom i ostalim koalicijskim strankama, HSLS sklopio na posljednjim parlamentarnim izborima. Međutim, iako je jasno da je to kraj za peteročlanu koaliciju koja ostaje bez jednog neuralgičnog kraka, kraj je to najvjerojatnije i za političku karijeru samog Budiše, ali je jednako tako jasno da nikakve nove kvalitete u političkom životu Hrvatske nakon toga neće nastati samo na temelju toga. Za tu kvalitetu političari na vlasti će se tek sada morati boriti i izboriti.

Naime, bitka koja se vodila oko Sporazuma o NE "Krško" bila je lišena bilo kakvog morala s jedne i druge strane, tako da je na kraju ostalo sasvim nevažna sama kvaliteta sporazuma, a jedino je bitno bilo politički poraziti protivnika. Koalicija se nije odrekla problematičnog HSLS-a na temelju racionalne odluke, već se raspala u jednoj krajnje iracionalnoj situaciji koju je prvenstveno producirao HSLS na čelu s Budišom, ali u produciranju besmisla nisu baš mnogo zaostajale ni druge koalicijske stranke na čelu s premijerom. Zbog toga je Zlatko Kramarić, predsjednik LS-a, i mogao izjaviti kako će glasati za sporazum iako smatra da on donosi više štete nego koristi Hrvatskoj. Kramarić je rekao kako će glasati za sporazum zbog toga što oni koji su protiv sporazuma to ne rade iz stručnih, nego iz političkih razloga kako bi srušili Vladu, te da će on iz razloga samoodržanja Vlade glasati za sporazum. To je ključ za razumijevanje ove katarzične političke epizode i okončanja dvoipolgodišnje trule političke sapunice. SDP, HSS, HNS i LS će, dakle, nastaviti obnašati izvršnu vlast uz moguće pridruživanje IDS-a, možda i nekih drugih stranaka te nekih "HSLS-ovih" ministara, i bit će zanimljivo vidjeti kako će obavljati svoj posao u situaciji kada nemaju alibi-opravdanje za neuspjeh u Draženu Budiši. Sve govori u prilog tome da bi nova Vlada trebala biti homogenija, organiziranija i učinkovitija, a nije zanemariv ni podatak da se već naslućuju dobri rezultati na području gospodarstva, ma kako mršavi bili. Rast BDP-a od 4,6 posto u prvom tromjesječju ove godine u odnosu na isto vrijeme 2001. dobrano je nadmašio prognoze koje su išle najdalje do 3,7 posto stope rasta BDP-a. Ipak, politička elita na vlasti i izvan nje je do sada toliko razočarala i najzagriženije optimiste da je teško povjerovati kako će nova Vlada biti toliko efikasnija od one u kojoj je bio i destruktivno orijentirani HSLS.

Unatoč lošim iskustvima, čini se kako je Račanova Vlada tek sad dobila pravu šansu da se konačno preorijentira na provođenje društvenih reformi i rješavanje problema nezaposlenosti, gorućeg gospodarsko-socijalnog problema Hrvatske koji nije moguće riješiti čarobnim štapićem niti preko noći. To je šansa za novi početak - "zacrtan" spomenutim i sad već famoznim riječima "ovo je kraj" - koji bi bilo sasvim amaterski prokockati.