Novi list: 05. 07. 2002.

ODLUKA VIJEĆA SIGURNOSTI UJEDINJENIH NARODA

Misija UN-a u Bosni do 15. srpnja

Washington zasad odustaje od zahtjeva da se pripadnicima mirovnih snaga osigura imunitet pred novim kaznenim sudom

NEW YORK/SARAJEVO – Uz potporu SAD-a, Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasnom je odlukom u srijedu navečer produžilo misiju UN-a u Bosni do 15. srpnja. Pristajući na produžetak misije, SAD zasad odgađa zahtjev da se pripadnicima mirovnih snaga osigura imunitet pred novim Međunarodnim kaznenim sudom.

Washington je zaprijetio vetom na produžetak mandata misije u Bosni ako se ne ukloni mogućnost pokretanja sudskog postupka protiv američkih dužnosnika izvan SAD-a na novom kaznenom sudu. Američki veleposlanik u UN-u John Negroponte rekao je kako je odluka o produžetku mandata misije u Bosni donesena »kad je postalo jasno da se do ponoći neće postići sporazum o Međunarodnom kaznenom sudu«.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pozdravilo je u četvrtak napore Vijeća sigurnosti UN-a usmjerene na pronalaženje rješenja za sudjelovanje SAD-a u mirovnim operacijama te ocijenilo kako novo, makar i kratkotrajno, produženje mandata misije UN-a u BiH predstavlja pozitivni korak u rješavanju nastalih nesporazuma. Vlasti u Bosni i Hercegovini nadaju se kako će do 15. srpnja ipak biti postignuto rješenje koje će omogućiti nastavak djelovanja međunarodnih policijskih snaga u toj zemlji (IPTF). Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Dragan Mikerević izjavio je jučer u Sarajevu kako je nepodijeljeno stajalište svih dužnosnika u BiH da bi naglo povlačenje misije UN-a iz BiH predstavljalo nedopustiv luksuz s obzirom na to koliko je sredstava i napora uloženo na stabiliziranju mira u toj zemlji u proteklih šest godina. Riječ je prije svega o nadzoru nad radom lokalne policije i izdavanju dozvola za rad pripadnicima ministarstava unutarnjih poslova kao i o cjelovitom funkcioniranju Državne granične službe (DGS) koja se pokazala veoma učinkovitom u borbi protiv ilegalnih migracija.

Ne isključujući mogućnost da do okončanja misije UN-a u BiH ipak dođe prije kraja godine, članovi ovog tijela odlučili su pojačati kontakte s Europskom unijom ne bi li ishodili ubrzavanje uspostave policijske misije EU-a koja je ionako trebala naslijediti IPTF krajem godine.

Glasnogovornik Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) Patrik Volf kazao je u četvrtak u Sarajevu kako Paddy Ashdown također pozdravlja odluku Vijeća sigurnosti UN-a o privremenom produženju mandata bosanske misije. (Hina/Reuters/AFP)