Večernji list: 05. 07. 2002.

TRIBINU OMIŠKOG KLAPSKOG FESTIVALA ZAGREB PLAĆA 218.000 KUNA

Grad kupuje nove automobile za 1,8 milijuna kuna

Prethodno odbijena "Jabuka" za "Fiju-briju" može tražiti novac iz pričuve, kaže Vladimir Stojsavljević

Poglavarstvo se sprema obnoviti vozni park pa je na jučerašnjoj sjednici za to odredilo 1,8 milijuna kuna te imenovalo povjerenstvo za nabavu službenih vozila. Prema riječima tajnika Poglavarstva Vidoja Buluma, planira se kupiti desetak novih automobila niže, ali sigurne klase.

- Vjerojatno će to biti dva passata, jedan ili dva golfa i šest WV pola - kazao je Bulum, ocijenivši da passat stoji oko 160.000 kuna, golf oko 125.000 te polo 70.000 kuna.

Legendarni "Canjugin BMW", kako se popularno naziva raskošna limuzina kojom se vozio bivši predsjednik Gradske skupštine, uglavnom stoji u garaži, iz koje izlazi zbog visokih gostiju koji protokolarno posjećuju Zagreb. Drugi pak BMW, petica, gradskim je poglavarima teret, kažu, jer je skup za održavanje, a preluksuzan za dnevnu uporabu, stoga će ga nastojati zamijeniti po načelu - "staro za novo".

Vozni park gradske uprave star je između sedam i osam godina, ima 117 vozila od kojih je najstariji renault 4 iz 1991. Inače, pravilnikom je propisano da gradonačelnik i dva zamjenika na raspolaganju imaju auto s vozačem 24 sata dnevno. Aktualni trio iz vrha gradske vlade tu mogućnost ne koristi, mada je na kobnom iskustvu prethodnog gradonačelnika to ispalo neoprezno, a ne štedljivo.

Poglavarstvo je jučer izdvojilo 442.250 kuna za cijepljenje zagrebačkih srednjoškolaca protiv hepatitisa B. U Hrvatskoj je obavezno cijepljenje protiv te bolesti uvedeno tek 1999., pa sadašnji adolescenti nisu obuhvaćeni tim cijepljenjem. Cjepivo se daje u seriji od tri injekcije u razmaku od mjesec dana i šest mjeseci nakon prve doze, a Grad će platiti samo treću dozu.

Rok za povrat kratkoročnih zajmova Trgovačkom društvu Sljeme-Medvednica (600.000 kuna), URIHO-u (30.155.500 kuna), "Vladimiru Nazoru" (500.000 kuna) i Zagreb-filmu (700.000 kuna) produljen je do kraja godine. Član Poglavarstva zadužen za upravljanje gradskom imovinom Srećko Ferenčak, pritom je negodovao.

- Ne možemo dopustiti da to stanje traje tako dugo, novce smo posudili još 2000. i ne možemo ih stalno bacati u bunar. Do kraja godine moramo donijeti strategiju razvoja za Sljeme-Medvednicu i URIHO - istaknuo je Ferenčak.

Gradonačelnica Vlasta Pavić naložila je predsjednicima povjerenstava navedenog trgovačkog društva i ustanove da za prvu rujansku sjednicu podnesu izvješća o stanju.

Dijelio se i ovaj put novac iz tekuće pričuve pa je, među ostalim, 6. festival "Cest is the best" dobio dodatnih 130.000 kuna, premda je Programom javnih potreba u kulturi već dobio 150.000 kuna. Zagrepčani će 218.000 kuna platiti i tribinu za gledalište 36. festivala dalmatinskih klapa Omiš 2002. Na novinarsko pitanje zašto se pri podjeli novca za zagrebačku kulturu važnim nije smatrao središnji gradski rock-događaj, već tradicionalni "Fiju-briju" u organizaciji GSK "Jabuke", pročelnik za kulturu Vladimir Stojsavljević odgovorio je da mu je žao zbog toga. Jer, u njegovu mandatu Jabuka novac nije tražila, što ne znači da im ih neće odobriti kad zatraže, poručio je Vaki.

Ro. Kovačević