Slobodna Dalmacija: 06. 07. 2002.

PREDSJEDNIK HSLS-a NAKON PREMIJEROVE OSTAVKE I RASKOLA U STRANCI

Budiša: Ako treba, sazvat ću i sabor HSLS-a da osnažim potporu koju imam

"Nasuprot današnjim novinskim naslovima da više nemam stranku, ističem da HSLS ima 20 tisuća članova i 376 ogranaka. Ako bude potrebno, osobno ću sazvati sabor HSLS-a da osnažim svoju potporu kao predsjednik stranke i to s još većim brojem glasova nego što sam dobio na prošlom saboru", izjavio je Budiša

ZAGREB — Vladu koja će se formirati ne smatram legitimnom, ali je smatram legalnom. Ostavkom premijera Ivice Račana i padom Vlade HSLS je opet postao oporbena stranka. Smatramo da se politička kriza u koaliciji trebala razriješiti novim izborima te da se sve one dvojbe, razlike i blokade s kojima smo se suočavali u koaliciji razriješe voljom građana na izborima. Na koncu moja je procjena da će se izbori i dogoditi jer konceptualne razlike nisu otklonjene. Ubrzo će se vidjeti da problem vladajuće petorke nije bio HSLS ni Dražen Budiša koji je ujedno obnašao dužnost zamjenika premijera odgovorno, marljivo i savjesno — izjavio je to Dražen Budiša u petak neposredno nakon što je premijer Račan ponudio svoj mandat na raspolaganje.

"HSLS nije stranka trgovaca jer da smo se željeli baviti trgovinom, ne bismo izabrali politiku kao zanimanje jer je trgovanje strano našem shvaćanju političke zadaće. Danas je postalo uobičajeno da se kaže da nisam znao trgovati u ovim okolnostima", nastavio je Budiša i odmah dodao da nije u njegovu slučaju "riječ o nedostatku inteligencije i neprepoznavanju političkih procesa, nego je duboko strano biću HSLS-a i politici za koju se zalažem da u politici trgujem".

"Politika malih trgovina i sitnih ustupaka je politika kratkog daha i s njom se može zadržati funkcija, ali na kraju računi dolaze na naplatu i doći će kada hrvatski birači ponovno budu odlučivali", poručuje Budiša. "Što se tiče odnosa u HSLS-u, u njemu je uvijek bilo političkog pluralizma i bit će ga i ubuduće", istaknuo je Budiša. "Nikada u HSLS-u nismo pravili problem oko toga što pojedini član izražava ovaj ili onaj stav. S tim je HSLS živio i tako će živjeti ubuduće. No crta koja se sada povlači u HSLS-u nije crta između političkog pluralizma unutar stranačke demokracije, nego je to crta između HSLS-a i onih članova koji su se stavili u funkciju drugih političkih stranaka. Ta će crta ovaj put biti do kraja dovedena. Prije godinu dana napustio sam dužnost predsjednika HSLS-a kako bih sačuvao jedinstvo stranke i to je bio moj glavni motiv", objasnio je Budiša.

"Mislio sam tada ne samo da napuštam dužnost predsjednika stranke nego da zapravo odlazim i iz politike i sve to radi očuvanja jedinstva stranke. Sada mi ni na kraj pameti nije da postupim tako, nego će se sada u HSLS-u dogoditi, ne mojom voljom, ona politička diferencijacija koja je bila prikrivana dugo vremena. Do kraja i odlučno ćemo ustrajati na tome da onaj tko ne slijedi politiku HSLS-a ima široka vrata. Onaj koji se stavio u funkciju drugih političkih stranaka neće ostati u HSLS-u", odlučan je Budiša.

"Naši su zastupnici vrlo dobro znali da će predsjednik stranke inicirati ono što sam ja jučer učinio (pokrenuti zahtjev za isključenjem) ako budu glasovali suprotno odlukama stranke. HSLS će biti stranka, a ne ničije samoposluživanje", poručio je Budiša.

"Nasuprot današnjim novinskim naslovima da više nemam stranku, ističem da HSLS ima 20 tisuća članova i 376 ogranaka. Ako bude potrebno, osobno ću sazvati sabor HSLS-a da osnažim svoju potporu kao predsjednik stranke i to s još većim brojem glasova nego što sam dobio na prošlom saboru", izjavio je Budiša.

"Među ostalim, u našoj stranci došlo je do podjele između onih koji žive od politike i onih koji od nje ne žive. Strah da se očuva fotelja i povlastice - to je jedan od motiva ljudi koji su se suprotstavili stranci. Poručujem im da HSLS nije stranka koja je nastala na tim motivima i na njima se ne može niti održavati niti razvijati."

Budiša je, obraćajući se novinarima, kazao da je ostavka premijera Račana zapravo početak rješavanja krize koja je nastala političkim odnosima između koalicijskih partnera. Ostavka je jedan od niza mogućih načina rješenja te krize i ne može se osporiti da je ovaj način razrješavanja krize sasvim u skladu s Ustavom i zakonima. Sada Predsjednik države imenuje novog mandatara koji u roku od 30 dana treba predložiti Vladu i koju treba u roku od 30 dana potvrditi Sabor. Do kraja ovog mjeseca taj bi posao mogao biti završen, kazao je Budiša.

Anita MALENICA