Vjesnik: 06. 07. 2002.

Velike u vrhu HTV-a nećete naći

BRANKO VUKŠIĆ

Ne pozivaju političari, kao u vrijeme HDZ-a, HTV-ove urednike na brifinge u Banske dvore, ali svojim primjedbama i sugestijama nastoje utjecati - sad je i to jasno - na program državne nacionalne televizije. Prišapnu, kao u slučaju suspendiranog Joze Kapovića, uredniku svoje neslaganje s novinarovim poslom, a posebice s njegovim mišljenjem, i prisavski zečevi bez stava, profesionalnog znanja, građanske hrabrosti i osobnosti vuku poteze po principu marioneta. Ali, sukladno vremenu u kojem živimo, na daljinsko upravljanje. Dakle, bez čvrstih i jasnih tragova koji bi i slijepcu ukazali čijim su to sve prstima vezani konci za pokretanje prilježnih urednika.

Zašto je po uzoru na mračna komunistička vremena - usmeno, dakle, bez ostavljenog traga - s mjesta saborskog izvjestitelja suspendiran Jozo Kapović? Zato da bi urednik Informativnog programa Oliver Dražić, poznatiji po visokom mišljenju o sebi nego po profesionalnim uspjesima, mogao danas, kad je prespavao i uvidio koju je stupidariju Kapoviću, javnosti, HTV-u, pa i sebi napravio, bez da trepne okom mogao reći: »Nema ni govora o suspenziji, nikad je nisam ni spominjao jer su to ovlasti generalnog direktora«.

A tko je onda Kapoviću zabranio izvještavati sa saborskih sjednica?

No, Dražić nije Kapovića udaljio iz HTV-ove saborske ekipe, već mu je »samo« oduzeo mikrofon. Kao, kad bi mojoj malenkosti oduzeli, kao što to već uostalom i jesu (ne u ovom listu), mogućnost pisanja. Konačno, zašto su i koja gospoda Kapovića suspendirala? Zato što su im zasmetale točne Kapovićeve informacije o Račanovoj prijetnji ostavkom te novinarovo mišljenje o inzistiranju na ratifikaciji sporazuma o Krškom. Kome je to zasmetalo? Dražiću?

Da, ali tek nakon što je Kapovićev stav piknuo, koje li podudarnosti, pojedine SDP-ovce, koji su, poput Milanke Opačić, zajamrali protiv HTV-ova izvjestitelja. Umjesto da im zbog nevjerojatne politikantske intervencije te protuzakonitog miješanja u uređivačku politiku »javne televizije« javno udijele žuti karton, te zaštite novinara i njegovo pravo na vlastito mišljenje, glavni se prisavski urednici solidariziraju, kao i uvijek, s vlašću, podilaze joj, a novinara šutnu nogom u stražnjicu. Zato što je mislio, pritom još i glasno, te, na njegovu nesreću, protivno volji moćnika na vlasti, Kapoviću je (privremeno) onemogućeno izvještavanje i, posebice, komentiranje saborskih seansi. I sad tu svoju sramotnu odluku Dražić opravdava, kojeg li licemjerja i đon-obraza, Kapovićevim umorom i dekoncentracijom.

Od svih tih, za profesiju pogubnih poteza još je sramotnije prešućivanje saborske rasprave o Kapovićevu slučaju u HTV-ovu Dnevniku. No, bilo bi doista čudo da se u središnjoj informativnoj emisiji citiraju Damir Kajin ili Zlatko Kramarić koji su na sjednici Sabora zatražili suspenziju Kapovićeve suspenzije. Zašto čudo? Zato što pogreške mogu priznati jedino veliki. A takvih, očito, u samom uredničkom vrhu HTV-a nema.