Vjesnik: 06. 07. 2002.

Tražit će se Budišino isključenje iz HSLS-a?!

Novom će se klubu, uz zastupnike koji su glasali za Sporazum o Krškom, pridružiti i HSLS-ov potpredsjednik Sabora Baltazar Jalšovec i zastupnik Marko Baričević / Upitna potpora Želimira Janjića i Vilima Hermana / U klubu će biti Mladen Godek, Zrinjka Glovacki-Bernardi, Ivo Škrabalo, Goranko Fižulić, Željko Pavlic i Viktor Brož / Uz potporu ministara u ostavci Joze Radoša, Hrvoja Kraljevića i Andre Vlahušića te potpredsjednika Vlade Gorana Granića, izbačeni HSLS-ovci računaju na dva do tri ministarska mjesta u novoj vladi

ZAGREB, 5. srpnja – Kako Vjesnik neslužbeno doznaje, zastupnici HSLS-a – koji će gotovo sigurno biti izbačeni iz stranke jer su podržali ratifikaciju Sporazuma o NE Krško, a kojima su se pridružili i neki HSLS-ovi članovi Vlade – u ponedjeljak će održati konferenciju za novinare i objaviti da osnivaju svoj klub zastupnika. Osim toga, zatražit će ostavku Dražena Budiše na mjesto predsjednika stranke i njegovo moguće isključenje iz HSLS-a zbog nanošenja štete ugledu i rejtingu stranke u javnosti.

Kako nam je potvrđeno, novom će se klubu, najvjerojatnije pod imenom »klub nezavisnih zastupnika HSLS-a«, osim šest zastupnika koji su glasali za Sporazum pridružiti i HSLS-ov potpredsjednik Sabora Baltazar Jalšovec te zastupnik Marko Baričević. Upitna je još potpora Želimira Janjića i Vilima Hermana, no sigurno je da će u klubu biti Mladen Godek, Zrinjka Glovacki-Bernardi, Ivo Škrabalo, Goranko Fižulić, Željko Pavlic i Viktor Brož. Predsjednica kluba će najvjerojatnije biti Zrinjka Glovacki-Bernardi.

Uz potpuno sigurnu potporu ministara u ostavci Joze Radoša, Hrvoja Kraljevića i Andre Vlahušića te potpredsjednika Vlade Gorana Granića, HSLS-ovci koje je stranka izbacila iz svojih redova računaju na dva do tri ministarska mjesta u novoj vladi jer bi nezavisni liberali bili, kad potpišu novi koalicijski ugovor, treća po jačini politička snaga u koaliciji.

Doznajemo da će glavni pregovarač nove političke snage biti Jozo Radoš, koji će usuglašavati stavove s koalicijskim partnerima u novoj vladi. Potporu su, doznaje Vjesnik, pružili i zamjenik ministra financija Damir Kuštrak, zamjenica ministra vanjskih poslova Vesna Cvetković-Kurelec, kao i zamjenik ministra okoliša Roland Žuvanić.

Novoj su se političkoj snazi navodno nudili i sadašnji ministar gospodarstva u ostavci Hrvoje Vojković, te član Malog vijeća stranke Darinko Kosor, no kako doznajemo, njihova je ponuda odbijena.

Time bi se ostvario planirani scenariji iz ožujka ove godine, kad je gotovo istovjetna skupina zastupnika uz neke ministre planirala osnovati novi klub zastupnika, nezadovoljna tadašnjim ponašanjem Dražena Budiše. Kriza zbog koje se tada tresla državu završila je velikim kompromisom SDP-a i HSLS-a i Budišinim ulaskom u Vladu.

Zahtjev jednog od osnivača HSLS-a Ive Škrabala, izrečen u četvrtak navečer na HRT-u, da sadašnji predsjednik stranke Budiša podnese ostavku zbog nanošenja štete stranci i njenom rejtingu u javnosti, prvo je javno izjašnjavanje onog dijela saborskih zastupnika koji će biti izbačeni iz stranke. Na njihovo je izbacivanje predsjednik HSLS-a pozvao u svom govoru u petak.

Kad je riječ o osnivanju eventualne frakcije u HSLS-u, Đurđa Adlešić je u petak rekla da podržava drugo mišljenje u stranci, no demantirala je da će biti na čelu frakcije u HSLS-u.

I zastupnici koji će biti izbačeni iz HSLS-a naglašavaju da Đurđa Adlešić nije dovoljno odlučna da bi vodila frakciju u stranci i da sumnjaju kako će to uspjeti.

U ponedjeljak će se sastati i Malo vijeće HSLS-a koje će razmatrati situaciju u stranci. Od zastupnika, ali i ministara koji će biti isključeni iz HSLS-a, moglo se doznati da posljednje Budišine poteze smatraju potpuno nelogičnima i neozbiljnima. Kažu da nitko od njih ne zna što to novo HSLS nudi i da nisu upoznati ni s novim stranačkim programom koji je u izradi. Dodaju da je i Malo vijeće stranke, kad je odlučilo da 19. siječnja iduće godine budu parlamentarni izbori, zapravo prekršilo svoje statutarne ovlasti, jer bi o tome trebalo, kažu, odlučivati Veliko vijeće stranke.

Dada Zečić