Slobodna Dalmacija: 06. 07. 2002.

IZJAVA PREDSJEDNIKA HSLS-a NAKON RAČANOVOG OBRAĆANJA JAVNOSTI

Budiša: Izbacit ćemo foteljaše

ZAGREB – Nakon premijerovog obraćanja javnosti, njegov dosadašnji zamjenik Dražen Budiša tražio je da izjavu novinarima da ispred, a ne u zgradi Vlade. Predsjednik HSLS-a najavio je obračun do kraja s onima koji pri glasanju o Sporazumu oko NE Krško nisu poštivali volju stranke. Nikad u HSLS-u nismo pravili problem od toga što pojedini član izražava svoj stav. Ali, crta koja se sada povlači u HSLS-u je ona između HSLS-a i onih naših članova koji su se stavili u funkciju drugih političkih stranaka. I ta će crta ovaj put biti povučena do kraja, kazao je predsjednik HSLS-a.

– Nasuprot današnjim naslovnicama o tome kako je predsjednik HSLS-a ostao bez stranke, moram podsjetiti da HSLS ima 20 tisuća članova i 376 ogranaka. Bude li potrebno, osobno ću sazvati Sabor HSLS-a i na njemu dobiti još veću potporu i još veći broj glasova nego što sam dobio na prošlom Saboru, uvjeren je Budiša.

Ustvrdio je dalje kako se, između ostalog, podjela u HSLS-u dogodila i između onih koji žive od politike i onih koji od nje ne žive.

– Strah da se izgubi fotelja, da se izgubi povlastica, bio je jedan od motiva ljudi koji su se suprotstavili stranci. A HSLS nije stranka trgovaca, niti to želi biti. Danas je postalo posve uobičajeno kazati kako Dražen Budiša nije znao trgovati u ovim okolnostima. No, to nisam radio ne radi nedostatka inteligencije ili neprepoznavanja političkih procesa, nego jer je tako nešto duboko strano biću HSLS-a. A politika malih trgovina i sitnih ustupaka je politika kratkog daha. Njome se može zadržati funkcija, ali na koncu svi dugovi dolaze na naplatu i doći će kad hrvatski birači budu ponovno odlučivali, zaključio je Budiša i otišao prije nego su mu novinari stigli postaviti neko dodatno pitanje.

J. KLARIĆ, M. KLANAC