Vjesnik: 06. 07. 2002.

Račan dao ostavku: »Ovo nije kraj, nego novi početak«

ZAGREB, 5. srpnja - Premijer u ostavci Ivica Račan u petak se putem HTV-a i Hrvatskog radija obratio hrvatskoj javnosti obrazloživši razloge zbog kojih je podnio ostavku.

»Kada sam u siječnju 2000. godine, na temelju povjerenja hrvatskih građana i Hrvatskog sabora, dobio mandat za formiranje koalicijske vlade, znao sam da je pred svima nama težak posao. Bili smo svjesni da su nam građani dali mandat za reforme, ali smo istovremeno bili svjesni koliko će te reforme biti teške i bolne«, naglasio je premijer u ostavci, dodavši da je Vlada tada preuzela odgovornost i započela s reformama.

»Danas iza nas stoji dvoipolgodišnje iskustvo koalicijske vlade«, rekao je, objasnivši da su takve vlade svugdje u svijetu težak ispit, ispit političke mudrosti i često ispit strpljenja te da je rad u koalicijskoj vladi je teži, a donošenje odluka složenije. »Snagu i za najteže odluke crpili smo iz uvjerenja da idemo u pravom smjeru. Iz čvrstog uvjerenja da će naši napori doprinijeti ostvarenju zajedničkog cilja - dobrog života za sve građane Hrvatske«, kazao je.

»Ono što želim reći Vama, hrvatskim građanima, je da različita mišljenja u Vladi do sada nisu nikad bila prepreka učinkovitom radu«, rekao je, napomenuvši da je hrvatska Vlada zajednički rješavala zatečene i naslijeđene probleme, te provodila reforme i stvarala preduvjete za boljitak građana. »Danas, i ja osobno i hrvatska Vlada, znamo da smo ostvarili dio programa na kojem smo dobili povjerenje građana, a da je veliki dio još uvijek pred nama. Prihvaćamo kritiku i nezadovoljstvo građana da nismo ostvarili sve što smo obećali«, kazao je. »Ono što me, i kao građanina i kao premijera ove zemlje istinski najviše zamislilo jest da građani smatraju da smo se zadnjih mjeseci previše počeli baviti sami sobom. Da smo, umjesto da rješavamo probleme građana i društva, počeli proizvoditi političke probleme koji su nas blokirali i iscrpljivali. Priznajem da su naši građani i naša javnost u tome u pravu«, naglasio je, rekavši da je zadnjih mjeseci koalicija sve više vremena trošila na rješavanje problema koji su nastajali unutar nje.

»Premda je dio građana moju toleranciju i napore na postizanju suglasnosti, moje uvažavanje različitih mišljenja i stavova, doživljavao kao neodlučnost, ustrajao sam na takvom stavu, svjestan da šteti i mojem osobnom političkom ugledu. Želio sam da ispunimo svoju zadaću«, rekao je Račan.

Prema njegovim riječima, zadnjih tjedana su iz same koalicije krenule izjave da je koalicija potrošena, da se u nju više ne vjeruje, te da se počelo licitirati s prijevremenim izborima. Situacija je, kaže, kulminirala prošli tjedan kada je jedna stranka koalicije blokirala rad Vlade i onemogućila Sabor u donošenju odluka.

»Takvo ponašanje ugrozilo je sve ono pozitivno što smo već ostvarili i dovelo u pitanje ostvarenje svega onoga za što su nam građani ove države dali svoje povjerenje. U tom trenutku morao sam reći: ne možemo tako dalje«, naglasio je Račan objasnivši da je sudbina građana ove države važnija od njegove ili bilo čije političke karijere.

»Stoga sam podnio ostavku na mjesto hrvatskog premijera«, kazao je Ivica Račan.

Objašnjavajući da je na početku svojeg mandata u Saboru rekao zastupnicima kako je Vlada, o čijem su povjerenju glasovali, »svjesna da od nje svijet ne počinje da i s njom ne završava«, kazao je da je svjestan težine odluke koju je donio, ali da je uvjeren u njezinu ispravnost. »To je bila jedina moguća odluka za političara koji želi odgovorno obavljati svoj javni posao«, naglasio je premijer u ostavci.

Svim svojim sadašnjim i bivšim kolegama i kolegicama u Vladi Račan se zahvalio na suradnji, na želji i naporu da »Hrvatsku pomaknu prema naprijed«. Hrvatskim se građanima zahvalio na njihovu povjerenju, ustrajnosti i strpljenju, te kazao da će sadašnja vlada odgovorno raditi svoj posao do formiranja nove.

Zanima me budućnost, kazao je Račan, budućnost naše države, našeg društva i naših ljudi, posebno mladih. »Za tu budućnost spreman sam podnijeti i svoj dio odgovornosti. Spreman sam pridonijeti novoj, konstruktivnoj koalicijskoj vladi u drugom sastavu. Ako dobijem podršku predsjednika Republike i Sabora, nastavit ću zajedno s Vladom raditi na dobrobit građana i Hrvatske«, obvezao se premijer u ostavci.

»Ovo što se danas događa u Hrvatskoj nije ustavna kriza, kako to neki tumače«, kazao je Račan, objasnivši da je riječ o rješavanju političkih problema i prepreka u skladu s Ustavom i zakonima. »Hrvatska se pokazuje kao pravna država. Kao mirna i stabilna zemlja, svojim građanima i svojim gostima«, rekao je. »Ostavka Vlade nije kraj, ovo je mogućnost za novi početak. Kažu da, kad se suočite s teškoćama, morate ostati na nogama i nastaviti dalje. Mi nismo oni koji odustaju. Mi ćemo nastaviti u pravom smjeru i za taj smjer dobivati potporu. Dakako, ne zavaravam se. Pred nama su još teške zadaće, teške odluke. Ali i ono iza nas nije bilo lako«, kazao je.

»Oslonimo se na rad i ustrajnost, razum i odgovornost, oslonimo se na samopouzdanje. I uspjet ćemo«, zaključio je premijer u ostavci Ivica Račan. (H)

ZAGREB, 5. srpnja

- Sedmi hrvatski premijer Ivica Račan podnio je u petak ostavku o kojoj je na zatvorenoj sjednici obavijestio članove Vlade. Tako je formalno okončan rad koalicijske vlade koja je oformljena 27. siječnja 2000. godine kao projekt dviju predizbornih koalicija - koalicije SDP-a i HSLS-a te tzv. Porečke skupine čiji su članovi bili IDS, HNS, HSS i LS. IDS se iz Vlade povukao još prošlo ljeto, a ključni događaj za pad Vlade bilo je protivljenje HSLS-a ratifikaciji sporazuma o nuklearci Krško.

Zatvorenoj Vladinoj sjednici nisu nazočili ministri vanjskih poslova i obrane Tonino Picula i Jozo Radoš, koji su u petak bili u Rigi na sastanku tzv. Vilniuske skupine, te ministri poljoprivrede i rada Božidar Pankretić i Davorko Vidović. Ministar obnove Radimir Čačić ostao je, pak, vjeran svom običaju da zakasni na sjednicu Vlade.

Ostavka premijera Račana, koja automatski znači pad Vlade, upućena je predsjedniku Sabora Zlatku Tomčiću koji će je proslijediti predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću.

Predsjednik Mesić imenovat će novog mandatara. Ako nova vlada ne dobije podršku 76 saborskih zastupnika u roku od 30 dana, Mesić po Ustavu mora raspisati izbore.

Budući da je SDP s 45 glasova najjača stranka u Saboru, očekuje se da će predsjednik Mesić Račana imenovati novim mandatarom te da će vladu, koju će predložiti, sastaviti SDP, HSS, HNS, LS, PGS i SBHS, a uz neke zastupnike manjina u novom koalicijskom sporazumu mogli bi se naći i neki članovi HSLS-a, oni koji će zbog glasovanja za ratifikaciju sporazuma o Krškom biti isključeni iz stranke, ali i neki dosadašnji ministri.

Sanja Kapetanić