Slobodna Dalmacija: 06. 07. 2002.

STRANE NOVINSKE AGENCIJE O PADU HRVATSKE VLADE

"Pozitivan razvoj događaja"

Britanska agencija Reuters ističe kako će najvjerojatnije Mesić ponuditi novi mandat Račanu, što je "pozitivni razvoj događaja, očistit će se put Račanu i omogućiti mu da nastavi s ključnim reformama"

ZAGREB — Hrvatski premijer Ivica Račan podnio je u petak ostavku zbog nesuglasica s glavnim koalicijskim partnerom, čelnikom HSLS-a Draženom Budišom, ali se pritom nada da bi mogao dobiti mandat za osnivanje nove koalicijske vlade, ističu u izvješćima iz Zagreba o Račanovoj ostavci svjetske agencije.

"Hrvatski reformistički premijer Ivica Račan podnio je u petak ostavku, ali je naciji kazao da želi osnovati novu vladu koja bi nastavila s ključnim reformama do sljedećih redovitih izbora", navodi britanska novinska agencija Reuters, dodajući kako je najvjerojatnije da će predsjednik Stjepan Mesić upravo Račanu povjeriti mandat za sastav nove Vlade.

"Ovo je pozitivan razvoj događaja ako uspije. Očistit će put i Račanu omogućiti da nastavi s nekim ključnim reformama", kazao je za Reuters jedan viši zapadni diplomat. Zapadni diplomati nadalje dodaju da bi prijevremeni izbori, u slučaju nemogućnosti sastavljanja nove Vlade, utjecali na kašnjenje hrvatskih reformi kojima je cilj ubrzati put prema europskim integracijama. Reuters podsjeća da je suradnja Račana i Budiše bila ključna za svrgavanje s vlasti HDZ-a, no dodaje da je od tada došlo do razilaženja.Politički analitičari, na koje se poziva Reuters, misle da bi Račanu moglo uspjeti formirati novu Vladu, a kao pokazatelj uzimaju to što je Sabor ratificirao sporazum o nuklearci u Krškom bez Budišina HSLS-a. Agencija Associated Press pak navodi da je ostavka Ivice Račana politički manevar kojemu je očito cilj istisnuti konkurentsku stranku iz koalicijske vlade. "Račanova je Vlada pokrenula političke i gospodarske reforme koje su približile Hrvatsku EU-u i NATO-u. No, unutarnje koalicijske borbe, posebice između Račanova SDP-a i Budišina HSLS-a, previše su Vladi oduzele vremena usporavajući ili blokirajući njezin rad. Popularnost prozapadne Vlade stoga je pala zahvaljujući neuspjesima u oživljavanju gospodarstva, smanjenju nezaposlenosti i poboljšanju životnog standarda", kaže se u izvješću agencije AP.

Njemačka novinska agencija DPA ističe razmišljanja analitičara koji navode da se Račan odlučio na ostavku jer nije više mogao tolerirati ponašanje Dražena Budiše koji mu je od veljače bio zamjenik. Prema tvrdnjama političkih analitičara na koje se poziva AFP, manjinska bi vlada u ovome trenutku bila samo privremeno rješenje do očekivanih izbora.