Vjesnik: 06. 07. 2002.

Tri Račanove poruke

ZORAN VODOPIJA

Ostavka premijera Račana premijera je na hrvatskoj političkoj sceni. Još niti jedan hrvatski predsjednik vlade nije odstupio svojom voljom ili zato jer bi to diktirala situacija u parlamentu. I Mesić, i Manolić, i Gregurić, i Šarinić, i Valentić, i Mateša dolazili su i odlazili s mjesta premijera onako kako je to odgovaralo predsjedniku države Tuđmanu, i HDZ-u koji je imao komotnu većinu u Saboru. U ratnim i poratnim godinama vodilo se više računa o situaciji u zemlji pa je tako Gregurić vodio vladu nacionalnog jedinstva.

Račanov oproštajni govor, iznenađujuće dobro skrojen, osobito prema kraju, sadrži tri bitne poruke: ostavka je normalan čin i nema nikakve ustavne krize; ovo nije nikakav kraj nego mogućnost za novi početak; bivši premijer iskazuje spremnost da vodi novu vladu u drugačijem sastavu.

Račan je pobrojao okolnosti koje su ga navele da odstupi: svoju izraženu neodlučnost pravdao je željom za konsenzusom s koalicijskim partnerima. Izjave o potrošenosti koalicije kulminirale su otvorenom opstrukcijom »jedne stranke koja je blokirala rad Vlade i onemogućila Sabor u donošenju odluka«. Tako je Račan objasnio zadnji potez Budišnih liberala što ga je nagnalo da napokon podnese ostavku.

Dosadašnji i vjerojatni budući premijer je priznao da je njegova Vlada ispunila mali dio obećanja a reforme ozbiljno nije ni započela. Zato i traži novi mandat da bi u miru, bez liberala za vratom, suženi broj najznačajnijih reformi proveo do kraja. Da bi mogao u tome uspjeti, povjeri li mu predsjednik Mesić prigodu za popravak, govori mala provjera u Saboru gdje je Račan dobio nekih 86 potpisa podrške novoj koaliciji. Nakon što se Mesić u srijedu potpiše na već pripremljenu odluku slijedi mjesec dana dogovora o izgledu nove koalicije.

Račan obećava hrvatsku varijantu Churchillovih krvi, znoja i suza. On poziva na »rad i ustrajnost, razum i odgovornost, i samopouzdanje«. Ta mekša varijanta sigurno ne može kamuflirati teške dane koji čekaju Hrvatsku do prijevremenih ili redovnih izbora.

Budući premijer nije u oproštajnom govoru spomenuo ono što je govorio proteklih dana i što je ulijevalo najviše nade: novi način rada, manje ministarstava i kresanje birokracije ugojene partitokratskim ponašanjem stranaka koalicije. Tu se, tako zanimljivo i privlačno, bio na tren složio s onim što zagovara akademik Supek. Možda će ta, najteža od svih reformi, jer ozbiljno zadire u mentalitet sinekura uglavljen u hrvatskim glavama, ostati za neku bolju prigodu.

Šteta. Jer upravo bi ona povećala izglede da se ostale obećane reforme provedu do kraja.