Vjesnik: 07. 07. 2002.

Male stranke očekuju svoj dio kolača

PGS, SBHS, IDS, nestrpljivo očekuju potpisivanje novog koalicijskog ugovora. To znači da i te stranke računaju na materijaliziranu zahvalnost Ivice Račana ukoliko on bude mandatar

DADA ZEČIĆ

Potporu premijeru u ostavci, Ivici Račanu, kao novom mandataru, potpisalo je 86 zastupnika iz raznih parlamentarnih stranaka, koje su i do sada podržavale Vladu, s izuzetkom većeg dijela HSLS-a. Tako je osigurana potpora i »prolaz« u Saboru novoj Vladi ma tko je sastavljao, no pitanje je još uvijek, koje će stranke tu vladu činiti.

Kako se moglo čuti od saborskih zastupnika tzv. malih stranaka, kao što su PGS, SBHS, IDS, koje nisu do sada formalno činile vladajuću koaliciju, već je samo svojim glasovima podržavale, nestrpljivo se očekuje potpisivanje novog koalicijskog ugovora. Što samo znači da te stranke računaju na materijaliziranu zahvalnost Ivice Račana ukoliko on bude mandatar, i to u obliku pokojeg atraktivnog mjesta u izvršnoj vlasti, državnoj upravi ili saborskom odboru. No teško je da će možebitni mandatar, čije se imenovanje očekuje u srijedu, nakon što Predsjednik Republike u ponedjeljak i utorak obavi konzultacije sa svim šefovima parlamentarnih stranaka, moći udovoljiti svim željama.

Budući će mandatar, ma tko to bio, morati dobro razmisliti hoće li se ponovo upustiti u kadrovske igre koje su, u krajnjoj liniji, i koštale dosadašnju koaliciju opstanka na vlasti. Petorka koje je dvije i pol godine obnašala vlast u Hrvatskoj, ponajviše se bavila samom sobom, uglavnom se vrteći unutar očito zauvijek uništenih odnosa između Račana i Budiše, odnosno SDP-a i HSLS-a. Ostale stranke su uglavnom, s povremenim iskakanjem HSS-a, odigravale epizodne uloge u diobi vlasti i odlučivanju o krucijalnim projektima za državu. Situacija se nakon 5. srpnja 2002. potpuno mijenja. HSS značajno dobiva na važnosti, ali i HNS i LS, te spomenute male stranke.

Istina jest da je izbacivanjem HSLS-a iz koalicije ostalo upražnjeno 24 mjesta, što u Vladi, što po raznim ministarstvima, a tu su još i mjesta u veleposlanstvima, koja će se trebati popuniti. Jagma će sigurno nastati i za mjestima u saborskim odborima, od kojih su neka vrlo važna, kao što su Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odbor za financije i državni proračun, te odbor za međuparlamentarnu suradnju, kao i odbor za imenovanja i upravne poslove, držali upravo zastupnici HSLS-a.

U cijeloj priči se javlja i novi moment, koji će biti javno objavljen u ponedjeljak, a to je Klub nezavisnih zastupnika HSLS-a, kojeg će činiti oni HSLS-ovci, koji će po ukazu predsjednika stranke, Dražena Budiše, biti izbačeni iz stranke, jer su podržali ratifikaciju Krškog. Klub će za prvo vrijeme zadržati spomenuto ime, da bi, kada nepoćudni zastupnici više ne budu članovi HSLS-a, promijeniti ime u Nezavisni liberali, koje je smislio Ivo Škrabalo.

Klub računa na dva do tri mjesta u novoj Vladi, gdje bi se, po svemu sudeći, zadržali i dosadašnji HSLS-ovi ministri, a budući Nezavisni liberali - Jozo Radoš, Andro Vlahušić i Hrvoje Kraljević, koji su izrijekom izrazili lojalnost Ivici Račanu. No, oni računaju i na mjesta predsjednika saborskih odbora, pa se tako neslužbeno doznaje da bi umjesto Jadranka Mijalića kormilo Odbora za financije i državni proračun mogao preuzeti bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić.

Što se tiče samog HSLS-a, raslojavanje u samoj stranci još nije dovršeno, ali svi signali govore da je i Budiša spreman na »pomirbu«, usprkos oštrim riječima, ali samo s onima koji su pri ratifikaciji Krškog bili suzdržani. Zato je i teško za očekivati da će se unutar same stranke osnovati ikakva frakcija. HSLS najavljuje da neće podržati novu Vladu i Ivicu Račana za novog mandatara, čime će se pridružiti ostalim oporbenim strankama u Saboru. Međutim, nije nevjerojatan scenarij i da se neki suzdržani HSLS-ovci predomisle i u posljednji čas dadu svoj glas novoj Vladi. A to je ono na što je SDP cijelo vrijeme i računao.