Slobodna Dalmacija: 07. 07. 2002.

IAKO SE RAČANU ŽURI DA ŠTO PRIJE ZAPOČNE NOVI MANDAT

Mesić "štopa" imenovanje

ZAGREB — Predsjednik Stjepan Mesić nije se dao impresionirati činjenicom da je Mato Arlović istoga dana kad je Ivica Račan podnio ostavku na mjesto premijera dojurio na Pantovčak s listom od 86 zastupnika koji podržavaju predsjednika SDP-a kao novog mandatara Vlade.

Odbio je potpisati imenovanje i umjesto toga za idući tjedan odredio konzultacije sa čelnicima parlamentarnih stranaka. Račanu se, pak, veoma žuri pa tako, prema neslužbenim informacijama, ovih dana doslovno bombardira Mesića telefonskim pozivima, tražeći od njega da požuri s imenovanjem.

Mesić je, međutim, odlučio postupati polako. Neki politički analitičari upozoravaju da još uvijek razmišlja o nekim drugim rješenjima za premijera, pritisnut činjenicom da se pobjednička koalicija raspala i da stoga treba uzeti u obzir i pojedinačnu snagu parlamentarnih stranaka. Upravo zato u medijima se pojavila informacija da je u igri za novog mandatara čak i Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a, stranke s najviše pojedinačnih saborskih mandata. U kombinaciji s jednim dijelom HSLS-a te naročito s HSS-om, HDZ bi mogao dobiti podršku u parlamentu.

Sanader je na takvu informaciju reagirao vrlo burno, ustvrdivši da njegova stranka ne želi sudjelovati u bilo kakvim kombinacijama oko sastavljanja nove Vlade. Takvo ponašanje krugovi bliski Mesiću tumače Sanaderovim strahom od mogućnosti sastavljanja nove Vlade i nespremnošću njegove stranke da se uhvati u koštac s problemima.

Mesić odugovlači s imenovanjem novog mandatara i kako bi opovrgnuo glasine o tome da je Račan svoju ostavku podnio u dogovoru s Predsjednikom Republike. Takve informacije krenule su iz SDP-a, a na Pantovčaku se one u tišini demantiraju. Kao što se demantira i informacija objavljena na Hrvatskoj televiziji da će Mesić već u srijedu objaviti ime novog mandatara. Sve će, kaže se na Pantovčaku, biti jasnije nakon konzultacija.

Unatoč svemu, posve je sigurno da će Predsjednik države mandat za sastav nove Vlade ipak morati povjeriti Račanu, budući da ga na to tjeraju ustavne ovlasti.

Ipak, učinit će to nevoljko, svjestan da će ga Račan opet iskoristiti za ostvarenje vlastitih ciljeva, nakon čega će nastaviti minirati svaku Mesićevu inicijativu, kao i nastaviti s "kresanjem" ovlasti predsjednika Republike, prije svega na polju obrane. U svakom slučaju, politička igra se nastavlja, ovoga puta s Mesićem kao glavnim akterom. Suprotno očekivanjima Ivice Račana, Predsjednik Republike odlučio je do kraja iskoristiti svoje ustavne ovlasti i vratiti utjecaj na domaćoj političkoj sceni.

Tomislav KLAUŠKI