Slobodna Dalmacija: 08. 07. 2002.

OD DANAS U DEVET SATI POČINJU KONZULTACIJE PREDSJEDNIKA DRŽAVE S PREDSJEDNICIMA STRANAKA

Mesiću na stolu 10 kandidatura

ZAGREB — Od ranoga jutra u ponedjeljak počet će dvodnevne maratonske konzultacije na Pantovčaku, gdje će sa šefom države Stipom Mesićem, glavnim akterom u razrješenju političke krize, zasebno razgovarati čelnici hrvatskih parlamentarnih stranaka te predstavnici manjina u Saboru.

Predsjednik, koji je tijekom vikenda boravio na Brijunima gdje je bio domaćin bugarskom predsjedniku Georgiju Prvanovu, nije želio s novinarima podijeliti nikakva konkretnija razmišljanja o novom mandataru Vlade, o kojemu je uoči odlaska u Istru tek najavio da "intenzivno razmišlja".

Prvi će u Ured predsjednika stići premijer u ostavci Ivica Račan i šef Kluba zastupnika SDP-a Mato Arlović. Nakon njih slijede predstavnici HDZ-a Ivo Sanader (čije se ime spominjalo u kalkulacijama oko mogućeg kandidata za mandatara Vlade, što je sam Sanader javno opovrgnuo) i šef saborskog Kluba Vladimir Šeks, zatim HSS-ovci Zlatko Tomčić i Luka Trconić, HSLS-ov predsjednik Dražen Budiša i Đurđa Adlešić ...

Konzultacije će biti na kraće vrijeme prekinute odmah nakon prvog sastanka sa SDP-ovcima jer je već prije ostavke premijera i sazivanja konzultacija, dogovoren razgovor predsjednika Mesića i prvog čovjeka OESS-ove misije u Hrvatskoj Petera Semnebyija, da bi se nakon tog susreta ponovno nastavilo s političkim razgovorima o rješenju krize. Oni će potrajati koliko god treba jer Mesić želi do srijede objaviti komu je dao mandat za sastavljanje Vlade, a tu ne treba očekivati nikakve iznenađenja, odnosno sasvim je izgledno da će na mjesto premijera ponovno zasjesti Ivica Račan.

Navodno, u Uredu predsjednika telefoni neprestano zvone još od petka i neslužbeno se nagađa da je stiglo deset kandidatura, što pismenim, što usmenim putem. Imena su za sada nepoznata, a jedna od opcija koja se pojavila u medijima bila je mogućnost da se šef države odluči za nestranačkog mandatara, stručnjaka koji bi sastavio tehnokratsku vladu, iako ta teza "ne drži vodu" jer bi bilo teško nagađati da bi, u ovakvoj situaciji, taj kandidat dobio podršku parlamenta.

Stoga su nam neki suradnici Predsjednika još jednom u nedjelju ponovili kako ne treba očekivati dramatični preokret na hrvatskoj političkoj sceni te da će šef države poštovati odnos snaga u Hrvatskom saboru i tako razriješiti krizu.

Bisera LUŠIĆ