Novi list: 08. 07. 2002.

DISIDENTI HSLS-a DANAS OSNIVAJU KLUB ZASTUPNIKA

Nezavisni liberali prvi put u javnosti

ZAGREB – Danas će u Saboru zastupnici i članovi izvršne vlasti iz HSLS-a koji se protive politici predsjednika stranke Dražena Budiše održati konferenciju na novinare na kojoj će proglasiti osnivanje Kluba nezavisnih zastupnika iz redova HSLS-a.

Predsjednica Kluba bit će Zrinjka Bernardi Glovacki, a pristupit će mu još petorica zastupnika koji su glasali za sporazum o NE Krško nakon čega je Budiša zatražio njihovo isključenje iz stranke. Riječ je o Ivi Škrabalu, Viktoru Brožu, Goranku Fižuliću, Željku Pavlicu i Mladenu Godeku. Na konferenciji će od članova Vlade nastupiti potpredsjednik Goran Granić, ministar obrane Jozo Radoš, ministar zdravstva Andro Vlahušić i ministar znanosti Hrvoje Kraljević kao i velika većina HSLS-ovih zamjenika i pomoćnika ministara.

Nakon što su Ivicu Račana za novog mandatara svojim potpisima podržali osim navedene šestorke i potpredsjednik Sabora Bolta Jalšovec i Marko Baričević spekuliralo se da će se i njih dvojica pridružiti neovisnim liberalima, no oni to demantiraju. »Mi nismo s njima. Došao mi je Mato Arlović i pitao hoću li se potpisati za Račana i ja i Jalšovec smo to učinili na posebnom papiru. Jesmo da Račan ostane premijer, ali nas dvojica ne idemo iz HSLS-a«, rekao nam je jučer Baričević. Za HSLS koji je hrvatski, socijalni i liberalni borit će se, kaže, unutar stranke. Iz stranke ne bih nikoga isključivao, ali ako se to čini, onda bi, smatra Baričević, isključeni trebali biti i oni zastupnici koji su glasali protiv Sporazuma jer je Veliko vijeće zaključilo da zastupnici moraju biti jedinstveni, a ranije je Klub zastupnika donio odluku da se bude suzdržano.

– Mi smo pravi HSLS dok ovi drugi žele da stranka bude još desnija od HDZ-a i da podršku traži od birača na koje računaju i HIP i HSP. Ova Vlada nije iznevjerila svoj liberalni i socijalni program koji je program HSLS-a i zato ćemo se mi i dalje boriti za ta načela, naglašava ministar Vlahušić koji će se ako ne ostane ministar vratiti u Sabor i pojačati novoformirani Klub. Jednako vrijedi za Radoša, Granića i Kraljevića koji su 3. siječnja također izabrani za zastupnike. No, treba pretpostaviti da će neki od spomenutih ministara biti i u novoj Račanovoj ekipi. Predsjednik Stjepan Mesić zasad nije pozvao na konzultacije predstavnike Kluba nezavisnih liberala jer on još nije utemeljen, ali će oni svakako sudjelovati u pregovorima o formiranju Vlade. Na pitanje hoće li u tim pregovorima istaknuti neke svoje zahtjeve, Radoš je odgovorio samo kratko – »naravno da hoćemo«. Neslužbeno doznajemo da će se neovisni liberali odlučno protiviti da primjerice HNS sa samo dva zastupnika dobije u Vladi veći utjecaj od njih.

D. CIGLENEČKI