Vjesnik: 08. 07. 2002.

HSS bi odgodio reformu vlade za mirnija vremena

Luka Trconić, potpredsjednik HSS-a, kazao je u nedjelju za »Vjesnik« da »«u ovom trenutku ne treba dodatno komplicirati situaciju i ići u reformu vlade«/ SDP neće, potvrdio je to prije par dana šef stranke Ivica Račan, inzistirati da se reforma vlade provede odmah/ U sporazumu parlamentarnih stranaka za daljnje funkcioniranje vlasti trebali bi biti navedeni svi prioriteti i otvorena pitanja koje Vlada do kraja mandata treba riješiti, kaže Trconić/ IDS još nije zauzeo stav o tome hoće li ući u vladu, ali Kajin kaže da nije nevjerojatno da Ivan Jakovčić ponovno uđe

ZAGREB, 7. srpnja - I prije imenovanja mandatara za sastav nove vlade, za što je najizgledniji kandidat bivši premijer Ivica Račan, kojeg je svojim potpisima podržalo 86 saborskih zastupnika, počele su spekulacije o tome tko će činiti novu vladu i kolika će ona biti. SDP je predlagao da se vlada smanji, ukinu potpredsjednička mjesta, a da se broj ministarstava svede na 12.

Tome se protivi, nakon izbacivanja HSLS-a iz vladajuće koalicije, druga po jačini vladajuća stranka, HSS. Luka Trconić, potpredsjednik HSS-a, kazao je u nedjelju za Vjesnik da u ovom trenutku ne treba dodatno komplicirati situaciju i ići u reformu vlade. »No, to ne znači da se u dogledno vrijeme, u mirnijoj i staloženijoj atmosferi, reforma vlade ne bi trebala provesti«, rekao je Trconić.

Ni SDP neće, potvrdio je to prije par dana čelnik te stranke Ivica Račan, inzistirati na tome da se reforma vlade provede odmah.

Jasno je da će trebati popuniti prazna mjesta HSLS-a, te da će se najveća borba za njih odvijati između SDP-a i HSS-a, ali na ostanak u Vladi računaju i neki HSLS-ovci koji su i dosad obnašali dužnost u izvršnoj vlasti. Desetak HSLS-ovaca kojima prijeti izbacivanje iz stranke, organiziralo se u klub nezavisnih liberala u Saboru, čije bi osnivanje trebalo biti objavljeno u ponedjeljak. Oni, kao treća po jačini politička snaga u Saboru, računaju na najmanje dva mjesta u novoj vladi, tj. sa sudjelovanjem ministra obrane Joze Radoša i potpredsjednika Vlade Gorana Granića u novoj vladi.

Što se tiče njihova pozicije u raspodjeli ministarskih i doministarskih mjesta, Trconić kaže da u HSS-u još o tome nisu razgovarali. No stav je po tom pitanju zauzeo LS, čiji čelnik Zlatko Kramarić naglašava da klub zastupnika, ma koliko on članova brojao, nije snaga istovjetna službeno registriranoj političkoj stranci.

Stanje će uvelike raščistiti novi koalicijski ugovor, koji tek treba biti potpisan. HSS-ovac Luka Trconić kaže da on osobno drži kako taj novi ugovor ne bi trebao biti klasičan ugovor između stranaka koalicije kakav je dosad egzistirao. To bi, smatra Trconić, trebalo biti nešto poput sporazuma parlamentarne većine za daljnje funkcioniranje vlasti.

Sporazum za neutraliziranje »malih« stranaka

Trconić dodaje da bi u tom sporazumu trebali biti navedeni svi prioriteti i otvorena pitanja koje vlada do kraja mandata treba riješiti, naglašavajući da to nije nikakav ultimatum HSS-a, nego prijedlog kojim bi se na najbolji mogući način osiguralo funkcioniranje nove vlade. Jasno je da bi se sporazumom, kakav predlažu HSS-ovci, također neutralizirali zahtjevi »malih« stranaka, koje kao uzvratnu uslugu za podršku Račanu i novoj vladi izgleda očekuju barem poneko mjesto u izvršnoj vlasti.

Već u subotu započele su neformalne konzultacije nekih stranaka s predsjednikom države Stjepanom Mesićem oko njihove uloge, odnosno potpore novoj vladi. Na Brijunima su se sastali predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić i predsjednik države Stjepan Mesić nakon čega je Jakovčić naglasio kako Mesić smatra da bi IDS trebao sudjelovati u novoj vladi. No, kako je u nedjelju za Vjesnik kazao Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a, o sudjelovanju te stranke odlučuju stranačka tijela koja još o tom pitanju nisu zauzela stav. »Protiv sam ulaska IDS-a u izvršnu vlast«, rekao je Kajin, dodajući da će IDS, jasno, podržati novu vladu, no još uvijek smatra da bi prijevremeni izbori bili najbolje rješenje za Hrvatsku. Kajin ipak kaže kako nije nevjerojatno da Ivan Jakovčić ponovno uđe u vladu, te ponavlja da je konačna odluka, koju on nikako ne želi prejudicirati, na stranačkim tijelima.

Dada Zečić