Slobodna Dalmacija: 08. 07. 2002.

Zlatko na potezu

Frenki LAUŠIĆ

Strateška stabilnost nove Vlade ovisit će, sada je to već svima jasno, u prvom redu o političkoj volji Hrvatske seljačke stranke i njezinog predsjednika Zlatka Tomčića. Onoliko koliko će nova izvršna vlast zadovoljiti interese HSS-a, toliko će biti stabilna i sigurna, jednako kao što je to bilo s Hrvatsko-socijalno liberalnom strankom i Draženom Budišom. Doduše, problem s HSLS-om je bio to što je ta stranka rijetko uspijevala prepoznati što zbilja hoće, dok je HSS programatski više nego prepoznatljiv.

Premijer Ivica Račan je već u nekoliko navrata izašao u susret zahtjevima HSS-a koji su nailazili na čvrste otpore unutar valadjuće koalicije, pa i unutar Socijaldemokratske partije. Već su dosta bure podigli visoki poticaji seljacima za pšenicu protiv kojih su bili ministar financija Mato Crkvenac i Slavko Linić, potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvom, no još je drastičniji primjer popuštanja HSS-u saborsko izglasavanje njegova prijedloga da se medijima opet dopusti "igranje" nagradnim igrama.

Treba spomenuti i da je unatoč protivljenju HNS-a i dijela SDP-a u Saboru prošao i prijedlog HSS-a da se u vrtiće uvede vjerski odgoj. Više je nego sigurno da će HSS i u idućem mandatu nove Vlade imati jednaku privilegiranu poziciju, samo je pitanje koliko će Tomčić daleko ići u bildanju mišića svoje stranke kada su posrijedi međukoalicijski odnosi. Nema, naime, dvojbe ni da će okorjeli pragmatik Ivica Račan znati povući crtu ako Tomčić znatnije zloupotrijebi poziciju HSS i time bitnije ugrozi interese SDP-a i efikasno djelovanje Vlade na do sada zacrtanim smjernicama, ma koliko te smjernice bile nejasne i nedorečene.

Ako bismo se upustili u dublje spekulacije, tada ne bismo trebali zaboraviti ni na Račanovu "potrebu" da u koalicijskom džepu uvijek ima nekog dežurnog krivca za neefikasnost obavljanja posla kojim se bavi. Do sada je tu ulogu samovoljno i dragovoljno obavljao Dražen Budiša i pitanje je hoće li Račan znati odustati od provođenja takve alibi-politike. Ako Tomčić bude previše "cimao" Vladu, a Račan ga nešto odlučnije proglasi remetilačkim faktorom, tada će biti samo pitanje minute kada će se raspasti i nova Vlada. Tek sada, će, naime sve više na vidjelo izbijati do sada blago prikrivreni interesi HSS-a i SDP-a kada su posrijedi sasvim materijalno-ekonomski i čisto politički interesi.

Najavljeni zahtjevi iz SDP-a za smanjenjem broja ministarstava i drastičnom rekonstrukcijom Vlade još se nisu ni osušili na novinskim stranama, a iz HSS-a je već došlo protivljenje smanjivanju broja ministarskih fotelja. "Držim da smo i jedni i drugi (HSS i SDP - op. a.) korektni politički partneri i bez obzira na velike različitosti u političkim ideologijama, svjetonazoru, u profilu ljudi i slično, u interesu države uspijevamo surađivati", ustvrdio je u petak Tomčić. Pri tom je zaboravio samo reći da SDP i HSS uspijevaju uspješno surađivati prije svega u interesu vlastitih stranaka i osobnih ambicija, a da je zadovoljavanje interesa države tu tek posljedica prethodnog osiguranja stranačkih interesa.

I nema tu ničeg katastrofalno lošeg sve dok interesi tih stranaka ne nagrđuju previše interese države, odnosno, bolje rečeno, građana te države. Možemo se samo nadati da SDP i HSS, zajedno s drugim koalicijskim partnerima, nisu zaboravili na tu političku lekciju koju su birači održali HDZ-u na prošlim izborima.