Vjesnik: 08. 07. 2002.

Sastanak Mesića, Koštunice i Predsjedništva BiH 15. srpnja u Sarajevu

MOSTAR/SARAJEVO, 7. srpnja - Sastanak čelnika Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i SR Jugoslavije održat će se 15. srpnja u Sarajevu, potvrdilo je u nedjelju Predsjedništvo BiH.

Na sastanku će, osim tročlanog Predsjedništva BiH, sudjelovati hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik SRJ Vojislav Koštunica.

»Predsjedništvo BiH taj skup ne promatra prvenstveno kao protokolarni susret na najvišoj razini, nego kao politički skup od iznimne važnosti za BiH, Hrvatsku i SR Jugoslaviju i sve njihove građane«, kaže se u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Od sastanka na vrhu, koji se ocjenjuje jednim od najvažnijih događaja za građane BiH poslije rata, očekuje se da »omogući novu političku kvalitetu u međusobnim odnosima triju država«.

Predsjedništvo BiH će idući tjedan usuglasiti političku platformu za taj susret, navodi se u priopćenju i dodaje da će BiH inzistirati na rješavanju pitanja imovinskih i socijalnih prava, povratku izbjeglica i uspostavi ekonomske suradnje. Bosanskohercegovačka strana potaknut će i mogući zajednički nastup triju država na inozemnim tržištima. Na kraju tog sastanka prihvatit će se zajednička izjava predsjednika triju susjednih država.

Održavanje sastanka na vrhu između BiH, Republike Hrvatske i SRJ u Sarajevu potaknuo je novi visoki predstavnik Paddy Ashdown odmah po preuzimanju dužnosti u BiH. (H)