Jutarnji list: 08. 07. 2002.

SVJEDOČENJE Sunday Times objavljuje dramatičan iskaz bivšeg pripadnika SAS-a

Agent SAS-a: UN namjerno nije obranio Srebrenicu

Pripadnik SAS-a koji se našao u posljednjoj bici za Srebrenicu tvrdi da UN i NATO lažu kad kažu da su pokušali obraniti grad od Mladićevih snaga i nizozemski bataljun lišava svake krivnje

Iz Londona: Nataša M. Bantić

Bivši narednik britanskih specijalaca, dobitnik Vojnog križa za, hrabrost iskazanu u Bosni i Hercegovini, odlučio je prekršiti drakonsku, ušutkavajuću zapovjed britanskog Ministarstva obrane i objaviti detalje o svojoj misiji u Srebrenici.

43-godišnji muškarac, koji se služi pseudonimom Nick Cameron, bio je dio dvočlane ekipe koju je SAS u zimu 1995. godine poslao u Srebrenicu kako bi sarajevskom zapovjedništvu Ujedinjenih naroda slao izvještaje o stanju u tom gradu. Počevši s jučerašnjim brojem, britanski The Sunday Times objavljuje njegovu priču koja otkriva kako su Ujedinjeni narodi i NATO okrenuli leđa Muslimanima i prepustili ih srpskim snagama na milost i nemilost i time ih osudili na sigurnu smrt.

Plan nije postojao

Kao jedan od primjera neučinkovitosti UN-a i NATO-a Cameron prepričava kako se, kada je Srebrenica napadnuta, našao s muslimanskim borcima u rovovima na zadnjoj liniji obrane, zajedno s još dvojicom britanskih kolega i tri nizozemska specijalca. Iz tog je rova sasvim jasno, sa samo 60 metara udaljenosti, vidio tenkove koji su napadali grad i poslao je koordinate UN-ovom zapovjedništvu u Sarajevu od kojeg je očekivao da će poslati NATO zrakoplove. Nakon dugo vremena dva nizozemska aviona F16 napala su dva srpska tenka, ali bez ikakvog rezultata. Tada se pojavio još jedan zrakoplov, američki, ali nije poduzeo nikakvu akciju.

Cameron je ostao zabezeknut, a kada se uspio izvući iz tada već pale Srebrenice, njegov SAS zapovjednik rekao mu je da Ujedinjeni narodi "nikada nisu imali namjeru boriti se za to mjesto. Plan nikada nije postojao". Cameronov zaključak je da je UN želio što prije završiti poglavlje Srebrenice. On je, naime, uvjeren da bi NATO-ovi zračni napadi na srpske položaje, da ih je UN ikada naredio, bili uspješni i da se srebrenički masakr nikada ne bi dogodio.

Rušenje morala

"UN-ova vojna struktura je postojala, ali nije bilo političke volje", kaže Cameron koji je, provevši nekoliko mjeseci s obeščašćenim nizozemskim bataljunom, uvjeren da su vojnici na terenu postali žrtvenim janjetom za obranu neodlučnih diplomata UN-a. "Odluku o napuštanju Srebrenice nije donio nizozemski bataljun, niti mi iz SAS-a", piše Cameron upirući vrlo neugodan optuženički prst u svjetsku organizaciju.

U detaljnom opisu stanja u Srebrenici, nakon višemjesečne opsade, ali i u nizozemskom bataljunu, jasno je koliko su se Cameronu gadile srpske snage. Uvjeren je da su Mladić i njegova ekipa mjesecima sustavno radili na rušenju morala nizozemskih vojnika, dok je moral Srebreničana i izbjeglica bio uništen samim uvjetima života. Završnu bitku za Srebrenicu, viđenu Cameronovim očima, The Sunday Times će objaviti iduće nedjelje.

Kobna formulacija

Cameron ne optužuje UN samo zbog pada Srebrenice, nego i mnogih političkih odluka koje su mu prethodile. On, primjerice, izražava zgražanje i nevjericu činjenicom da je Srebrenica proglašena "sigurnosnom zonom" UN-a, a ne sigurnom lukom.

Razlika je u tome što bi u potonjem slučaju UN mogao u svakom trenutku stati u obranu napadnute "luke", dok je za ikakav angažman u "zoni" morao tražiti dozvolu obiju strana, dakle i Srba koji su napadali grad. (N. M. B.)