Slobodna Dalmacija: 08. 07. 2002.

BLIC RAZGOVOR - BALTAZAR JALŠOVEC PORUČUJE KAKO NEMA TOGA TKO ĆE NJEGA IZBACITI IZ HSLS-a TE NAPOMINJE:

Budiša je rekao da će osobno snositi odgovornost ako ispadnemo iz petorke

Ako Budiša izbacuje iz stranke one koji su glasovali za, mora izbaciti i one koji su bili protiv jer je njegova naredba bila da budemo suzdržani... Budiša nam je govorio da se apsolutno ništa neće dogoditi, da ćemo ostati u petorki, a da će u suprotnom on povući konzekvencije. E sad je na njemu red

Zašto ste svojim potpisom podržali Račanovu Vladu, a ne Dražena Budišu?

Možda to tako izgleda, možda se to vama čini. Za predizborne kampanje prije trećeg siječnja 2000. godine, ja sam s Budišom i Račanom često bio zajedno. Potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac bio je u istoj izbornoj jedinici sa mnom i mi smo zastupali jedan program. Odlučio sam se za taj program i na njemu ću ustrajati do kraja. To je to.

Jeste li svjesni posljedica svoje odluke, da biste kao liberal s najdužim stažem u Saboru mogli biti izbačeni iz stranke?

Kakve posljedice? Znate li Vi s kime razgovarate? Ja sam Bolta Jalšovec. U Sabor sam ušao 1986. godine iako nisam bio član Partije. Tada se na prste moglo nabrojati takve osobe, što znači da sam se onda usudio imati svoje mišljenje, a imam ga i danas. Kakve ja posljedice mogu očekivati? Imam svoje gospodarstvo i to me održalo. Ne ovisim ni o kome.

Kad se formirao Hrvatski socijalno-liberalni savez, unio sam u njega mandat saborskog zastupnika tako da je HSLS još prije prvih višestranačkih izbora postao parlamentarna stranka. To javno Budiša nikad nije priznao jer bi to značilo da je netko prije njega nešto radio za tu stranku.

Upravo imam pravo taj svoj mandat iznijeti kad hoću i neću ga nikome prepustiti niti će me netko zbog sitnih interesa i osjećaja manje vrijednosti na to prisiljavati. Uostalom, vidjet ćete, bit će tu još svega i svačega.

Krenut će inicijativa za isključenjem Dražena Budiše iz stranke. Hoćete li ju podržati?

Na tome ništa nisam radio. Ja nisam centrifugalna, nego kohezijska snaga HSLS-a. Asimiliram i lijeve i desne ideje i vučem naprijed. Ne bojte se da će se stranka samo tako raspasti, da je ovo "točka na i".

Vidite li u stranci osobu koja bi mogla prebroditi ovaj raskol?

HSLS je pomalo čudna stranka. Naša boljka nije to što nemamo ljudi, nego što ih imamo previše. Previše dobrih ljudi. Da nismo imali dva vrhusnka igrača Gotovca i Budišu, možda se stranka ne bi raspala. Neću nikoga favorizirati, ali moram reći da imamo svega u stranci.

Kakav je Vaš odnos prema Draženu Budiši?

Nikad se s njim nisam posvađao, zadnji put vidio sam ga na sjednici Kluba zastupnika kad se odlučivalo o ratifikaciji sporazuma o Krškom. Došao je na sjednicu, rekao da ima samo petnaest minuta vremena, saslušao što se reklo, dao naredbu da se glasuje suzdržano i ja sam ga poslušao. Nije bilo riječi o podršci Račanu ili što slično.

E poslije toga, došlo je do glasovanja u Saboru. Jedni su glasovali za, drugi protiv, treći bili suzdržani. Vjerujući u njegovo poštenje, ako izbacuje iz stranke oni koji su glasovali za, mora izbaciti i one koji su bili protiv, jer je njegova naredba bila da budemo suzdržani. O podršci Račanu nije bilo riječi. I on nam je još govorio da se apsolutno ništa neće dogoditi, da ćemo ostati u petorki, a da će u suprotnom on povući konzekvencije. E sad je na njemu red.

Mislite li da će povući posljedice? Ne očekujete valjda da sam odstupi?

On je shvatio da je kocka pala i ide svojim putem, kamo će ga to odvesti, ne zanima me previše. U krajnjem slučaju, ja ću ostati na predizbornom programu za koji smo se zajednički borili.

Tomislav KLAUŠKI