Vjesnik: 08. 07. 2002.

Sedam kandidata u utrci za suca Ustavnog suda

Kandidati za mjesto suca u Ustavnom sudu su Anđelko Bušić, Marta Vidaković Mukić, Miljenko Giunio, Ana Sihtar, Nevenka Šernhorst, Tonči Majica i Jurica Malčić, dosadašnji sudac tog suda / Prema procjeni nekih od kandidata i saborskih kuloara, najozbiljniji je kandidat za to mjesto baš - Jurica Malčić / Što će odlučiti saborski zastupnici, vidjet će se u utorak, odnosno koji dan kasnije na saborskoj sjednici

ZAGREB, 7. srpnja – Na raspisani natječaj za mjesto ustavnoga suca javilo se sedam kandidata. To su Anđelko Bušić, Marta Vidaković Mukić, Miljenko Giunio, Ana Sihtar, Nevenka Šernhorst, Tonči Majica i Jurica Malčić. Malčić se, po isteku osmogodišnjeg mandata suca Ustavnog suda ponovno javio na natječaj. Prema procjeni nekih od kandidata i saborskih kuloara, najozbiljniji je kandidat za to mjesto baš - Jurica Malčić.

No, procedura izbora ustavnoga suca zagovara nadležnost Odbora za Ustav i Poslovnik. Pod predsjedanjem Mate Arlovića, za utorak (9. srpnja) zakazan je sastanak sa svih sedmero kandidata. Oni će u kratkom predstavljanju odgovarati na pitanja članova Odbora, a potom će odluka o imenovanju biti upućena na odlučivanje Saboru.

Između sedmero kandidata, troje je već prošlo tu proceduru. Anđelko Bušić, Marta Vidaković Mukić i Miljenko Giunio drug put podnose istu molbu. Bušić, koji ima 28 godina staža u kaznenom i upravnom pravu, od Županijskog suda u Zagrebu do Upravnog suda RH (čiji je v. d. predsjednik bio mnogo dulje no što to zakon dopušta), bio je 1990. godine član saborske komisije koja je radila tekst Ustava samostalne Hrvatske.

Marta Vidaković Mukić prošle je godine dobila nagradu za ljudska prava kao zamjenica pučkog pravobranitelja. U 26 godina staža, uglavnom je radila u državnoj upravi, parlamentu i u upravnim tijelima. Odvjetnik Miljenko Giunio, tijekom 40 godina staža, bio je posljednjih godina članom Arbitražnog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Njih troje nije prošlo kriterije Odbora i saborsku raspravu u prethodnoj rundi izbora triju sudaca Ustavnog suda, kad su na Markov trg 4 došli dr. Željko Potočnjak, Agata Račan i odvjetnik Mario Kos.

Novi na toj listi su Ana Sihtar, odvjetnica iz Rijeke, Nevenka Šernhorst, viša pravna savjetnica Ustavnoga suda i odvjetnik Tonči Majica. Broj kandidata na sedam zaokružuje Jurica Malčić, dosadašnji sudac toga sudišta.

Sami su se na natječaj Ustavnoga suda prijavili Anđelko Bušić, Jurica Malčić, Nevenka Šernhorst i Toči Majić. Kandidaturu Vidaković Mukić istakao je pučki pravobranitelj Ante Klarić, Miljenka Giunia prijavila je Udruga pravnika u gospodarstvu Zagreba, a Anu Sihtar Hrvatska udruga pravnica.

Sudački staž, sudeći prema navodima iz kratkih životopisa, ima samo Anđelko Bušić. Nakon kratke karijere administrativnog pravnika na savjetničkim poslovima u Ustavnom sudu, Nevenka Šernhorst je u 28 godina staža uglavnom radila te poslove. Ostalo je zapamćeno da je golema većina njezinih uradaka pripremljenih za nekog od sudaca prihvaćena u izvornom predlošku i kao takva dobila glasački prolaz na sjednici Suda.

Osim Malčića, ona je jedina koja funkcioniranje Ustavnog suda poznaje iznutra. Giunio, Sihtar i Tonči Majica su izvorni odvjetnici, čiji je radni angažman, uz ostalo značio ili specijalizaciju za određenu vrst sporova (Majica - radni sporovi) ili akademsko zanimanje (Sihtar - savjetništvo i istraživanje u području pomorskog prava). Giunio je, pak, posljednjih godina bio na različitim mjestima unutar arbitražnog sudovanja. Marta Vidaković Mukić je radni vijek pravnice provela u državnoj upravi, u Saboru i na sličnim poslovima.

Što će odlučiti saborski zastupnici, vidjet će se u utorak, odnosno koji dan kasnije na saborskoj sjednici. Što će na konačni izbor suca reći Ustavni sud, neće se čuti.

Vlado Rajić