Slobodna Dalmacija: 08. 07. 2002.

SREDIŠNJI ODBOR HDZ-a POKRENUO STEGOVNI POSTUPAK PROTIV PREDSJEDNIKA STRANKE U ŠIBENSKOJ ŽUPANIJI

Baica slijedi Pašalićevu sudbinu

ZAGREB/ŠIBENIK — Središnji odbor HDZ-a pokrenuo je na subotnjoj sjednici stegovni postupak protiv Ive Baice, predsjednika HDZ-a Šibensko-kninske županije, kao i protiv tajnika Županijskog odbora Frane Bilića. Sa 47 glasova za i petnaest protiv odlučeno je da Baica podnese konzekvencije zbog ignoriranja zaključaka Središnjeg odbora koji su nalagali Županijskom odboru da za šibensko-kninskog župana ponovno izabere smijenjenoga Gordana Baraku.

Osim članova koji su glasovali protiv takve odluke, sjednicu je demonstrativno napustio dio članova Središnjeg odbora koji se nisu slagali sa suspenzijom. Prema objašnjenjima iz vrha stranke, riječ je o pripadnicima takozvane "Pašalićeve struje". No, budući da oni čine tek jednu trećinu članova najvišeg tijela stranke između dvaju sabora HDZ-a, nisu imali šanse u preglasavanju.

Šibenskim slučajem pozabavit će se i povjerenstvo u kojemu sjede Božidar Kalmeta, Marijan Mlinarić i Branko Vukelić. Njihov je zadatak ispitati sve okolnosti afere u kojoj je Baica ignorirao upute Središnjeg odbora o imenovanju Gordana Barake za župana Šibensko-kninske županije. Imenovano povjerenstvo ima zadatak utvrditi političku odgovornost Baice, koji je svojim potezom navodno doveo u pitanje prevlast HDZ-a u županiji.

Slučaj Ive Baice upućen je Visokome časnom sudu, koji u roku od tri mjeseca mora donijeti odluku o daljnjoj sudbini suspendiranog čelnika šibenskog županijskog ogranka. Sankcije mogu sezati od opomene, preko oduzimanja dužnosti, do uvjetnog, a zatim i formalnog isključenja iz stranke.

Takva je odluka Središnjeg odbora u Šibeniku primljena kao iznenađujuća, s obzirom na to da se Baičinu Županijskom odboru - odreda Pašalićevim "igračima" - izrijekom prijetilo raspuštanjem.

"Odustajanje od raspuštanja Županijskog odbora HDZ-a Šibensko-kninske županije za mene je dokaz da je ŽO radio ispravno i statutarno. Nema dvojbe da su sve odluke koje smo donijeli, i ona o nepovjerenju bivšem županu i ona o imenovanju novog, statutarne i u nadležnosti Županijskog odbora. Prema tome, jasno je da nije bilo nikakvih argumenata za smjenu ŽO-a", prokomentirao je odluku Središnjice Ivo Baica. Pokretanje stegovnog postupka protiv sebe prokomentirao je poluironično: "Netko nakon svega mora biti kriv, a nekome je očito najlogičnije da to budem ja. Da ne budem sam, pridodan mi je i Frane Bilić, tajnik ŽO-a i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a."

Baica će, kako najavljuje, inzistirati na tome da se u stegovnom postupku utvrdi (ne)statutarnost odluke Središnjice kojom se tražio povratak "sanaderovca" Barake na mjesto župana. Ne samo da ta odluka nije bila statutarna, već je bila i neprovediva, tvrdi Baica, dodajući da svi oni unutar HDZ-a koji su radili na raspuštanju Županijskog odbora mogu biti razočarani, misleći pritom naravno na grupu oko bivšeg župana Gordana Barake kojoj ovakav rasplet događaja ne ide na ruku.

Sam Baraka, pak, ne vjeruje da je Središnjica odustala od smjene Županijskog odbora. "Stegovni postupak protiv Baice i Bilića vidim kao početak rješavanje krize unutar šibensko-kninskog HDZ-a i na kraju će se neminovno dogoditi smjena, kako je i tražio Inicijativni odbor osnivača HDZ-a u županiji, koji je na terenu prikupio više od 1250 potpisa u tu svrhu", uvjeren je Baraka, dodajući kako je neodlučnost vodstva stranke uvjetovana i trenutnom situacijom u zemlji s otvorenom mogućnošću prijevremenih izbora. No, ima i drukčijih mišljenja.

Jedno od njih je i to da je Sanader, sada kada je preuzeo stranku, oprao ruke od Barake, koji nije bio kadar preuzeti kontrolu u ŽO-u. Prema tom scenariju, Baica bi kao potrošeni Pašalićev igrač morao otići, a Sanader bi priznao pobjednika u unutarstranačkom ratu kao novog "poglavicu".

U Šibeniku takav rasplet zovu "obadva, obadva, oba su pala", a Baraka otklanja takve spekulacije i nudi kontramišljenje. "Baica je samo pijun moćnih pojedinaca iz šibenskog HDZ-a koji su i započeli ovu igru i koji sada trljaju ruke jer će se riješiti i njega i Frane Bilića. Više im ne trebaju", kazao je Baraka.

Z. PILIĆ, T. KLAUŠKI